VID: Taksometru kompānijas jaunos skaitītājus nomaina kūtri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Diāna Lozko / LETA

Neskatoties uz to, ka jau kopš šā gada 13.septembra Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vienotajā datubāzē ir reģistrēts taksometru skaitītājs «Microtax-06», kuru atbilstības pārbaudes institūcija ir atzinusi par atbilstošu normatīvā regulējuma prasībām, komersantu aktivitāte to reģistrēšanā ir ļoti zema, informēja VID.

Norma, kas nosaka, ka atbilstības pārbaudes ir jāveic visiem elektronisko ierīču un iekārtu modeļiem, tika pieņemta jau 2015.gada 15.decembrī un stājās spēkā 2016.gada 1.jūlijā. Šajā laikā ir notikušas regulāras VID ekspertu tikšanās gan ar nozares pārstāvjiem, gan apkalpojošajiem dienestiem un atbilstības institūcijām, lai informētu par aktualitātēm elektronisko ierīču un iekārtu jomā, kā arī skaidrotu jauno iekārtu ieviešanas procesu.

Saskaņā ar skaitītāja modeļa «Microtax 06» apkalpojošā dienesta sniegto informāciju, uzstādīšanai šobrīd ir pieejami jau 500 jaunie skaitītāji, tomēr taksometru skaitītāju lietotāju aktivitāte ir ļoti zema - no šā gada 13.septembra līdz 30.septembrim VID datubāzē bija piereģistrēti tikai 15 skaitītāji.

«No ēnu ekonomikas viedokļa raugoties, taksometru nozare joprojām ir gana sarežģīta. Kaut gan pēdējos mēnešos ir vērojamas pozitīvas tendences, piemēram, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pieaugušas patiešām strauji, tomēr nomaksātais PVN šogad ir samazinājies par teju 15%,» norāda VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

«Ēnu ekonomikas īpatsvars taksometru nozarē ir ar satraucošu tendenci. Tikai 20% komersantu darbojas baltajā ekonomikā, maksājot nodokļus. Tāda situācija ilgstoši nevar turpināties, jo kropļo konkurenci. Ir skaidrs, ka jāstrādā pie likumdošanas izmaiņām, piemēram, pie iniciatīvas ieviest patentmaksu. Kas svarīgi - šie jautājumi jārisina ar nozaru asociāciju palīdzību. VID vienmēr ir bijis atsaucīgs un ņēmis vērā asociāciju viedokli. Uzskatu, ka arī jaunajām prasībām atbilstoši taksometru skaitītāji mazinās ēnu ekonomiku. Vēl vairāk - ceru, ka VID agresīvi vērsīsies pret tiem, kas šos skaitītājus neuzstāda,» uzsver zīmola «Baltic Taxi» pārstāvis Jānis Naglis.

VID atgādina, ka atbilstoši normatīvajā regulējumā noteiktajam, ja uzņēmuma lietošanā ir līdz 100 skaitītājiem, tie jānomaina mēneša laikā, ja līdz 300 - tad trīs mēnešu laikā no atbilstības apliecinājuma izsniegšanas brīža.

Izstrādājot izmaiņas normatīvajā regulējumā, VID nevarēja paredzēt, ka tikai viens taksometru skaitītāja modelis tiks iesniegts atbilstības pārbaudes veikšanai. Pašlaik Latvijā ir reģistrēti ~ 2300 taksometru skaitītāji (piecu dažādu zīmolu, no kuriem ceturtā daļa ir jau minētais «Microtax 06»). Diemžēl pēc VID rīcībā esošās informācijas pārējie skaitītāju modeļi atbilstības pārbaudei nav iesniegti.

VID jauno iekārtu nomaiņas procesā ievēros «Konsultē vispirms» principu. VID aicina tos komersantus, kuri jau šobrīd ir pārliecināti, ka nepagūs veikt visu taksometru skaitītāju nomaiņu noteiktajā termiņā, vērsties VID un vienoties par abpusēji pieņemamu nomaiņas grafiku, kurš jau iepriekš ir saskaņots ar apkalpojošo dienestu.

Papildus VID informē, ka Austrijas firmas «HALE electronic» ražotais taksometru skaitītājs «Microtax-06» tiek izmantots vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Tas ir piemērots gan individuāliem lietotājiem, gan taksometru kompānijām; to ir iespēja saslēgt kopā ar citām ierīcēm, kas nodrošina gan skaidras, gan bezskaidras naudas norēķinu veidus. «Microtax-06» tiek ražots no komponentēm, kas garantē ilgu darbības laiku un plašu temperatūras režīmu. «Microtax-06» Latvijā jau tiek lietots kopš 2008.gada un tagad ir pieejams ar jaunu programmatūru, kas atbilst normatīvo aktu prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu