Komerciālajām pārrobežu un nacionālām TV programmām par uzraudzību būs jāmaksā valsts nodeva

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Valdība šodien apstiprināja izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz komerciālajām pārrobežu un nacionālām televīzijas programmām par apraides tiesību īstenošanas uzraudzību maksāt ikgadējo valsts nodevu.

Likuma grozījumu projekts nodots tālākai izskatīšanai Saeimā.

Izstrādātie grozījumi paredz, ka elektroniskais plašsaziņas līdzeklis (EPL) par katru savu komerciālo pārrobežu vai nacionālo televīzijas programmu maksās ikgadējo valsts nodevu, ar ko tiktu segtas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) apraides tiesību īstenošanas uzraudzības izmaksas.

Līdz ar to katru gadu līdz gada pirmā mēneša pēdējai darbdienai elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem (EPL) būtu jāveic retranslācijas atļaujas pārreģistrācija, par to maksājot valsts nodevu un sniedzot NEPLP tās pieprasīto informāciju programmas retranslācijas turpināšanai.

Kultūras ministrija norāda, ka pašlaik retranslācijas atļauja tiek izsniegta bez termiņa ierobežojuma, kā arī, nevis par katru atsevišķu programmu, bet gan par visām programmām, kuras pakalpojumu sniedzējs izplata. Līdz ar to nodevas apmērs neatšķiras nedz no tā, vai elektroniskais plašsaziņu līdzeklis retranslē desmit vai simts programmas, nedz arī no tā, kādas programmas tiek retranslētas.

Papildus tam, ka valsts nodevu nemaksā sabiedriskie un nekomerciālie, ministrija paredzējusi, ka no nodevas maksāšanas būtu atbrīvoti arī tie EPL, kuru programmā vismaz 51% raidījumu ir valsts valodā un vismaz 20% ir raidījumi valsts valodā bez dublēšanas vai ieskaņošanas. Savukārt ikgadējo valsts nodevu samazinātu par 50% gadījumos, ja attiecīgais EPL nodrošinātu vismaz 90% raidlaiku valsts valodā neatkarīgi no dublēšanas vai ieskaņošanas.

Grozījumu izņēmumi kabeļoperatoriem veidoti tādējādi, lai galvenokārt sasniegtu trīs mērķus. Pirmkārt, neuzliktu pārāk lielu slogu mazajiem uzņēmumiem, otrkārt, nodrošinātu, ka valsts nodeva nav jāmaksā par obligāti izplatāmajām programmām vai programmām valsts valodā, tai skaitā, programmu subtitrēšanu. Treškārt, ministrija paredzējusi palielinātu valsts nodevu gadījumos, ja ELP konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi attiecībā uz programmu izplatīšanas kārtību.

Tāpat valdība apstiprinājusi tehniskus grozījumus likumā «Par nodokļiem un nodevām», kuros tiktu iekļauta šī ikgadējā valsts nodeva.

Šobrīd Latvijā ir 21 pārrobežu programmas un četras nacionālo EPL programmas, no kurām attiecīgi 13 EPL maksātu ikgadējo valsts nodevu pilnā apmērā un viens maksātu valsts nodevu 50% apmērā. Pēc ministrijas aprēķiniem, ieņēmumi valsts budžetā par uzraudzību veidotu 76 835 eiro gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu