Pārdala € 3,4 miljonus kultūrizglītības iestādēm un divu Rīgas baznīcu renovācijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Valdība šodien lēma par finanšu līdzekļu pārdali starp Finanšu ministriju (FM) un Kultūras ministriju (KM), kultūrizglītības iestāžu materiāltehniskajam nodrošinājumam un divu Rīgas baznīcu renovācijas darbiem piešķirot 3 419 478 eiro.

Ministrija skaidro, ka pieciem profesionālās izglītības kompetenču centriem (PIKC) nepieciešami papildu līdzekļi materiāli tehniskās bāzes papildināšanai un atjaunināšanai. Par 2 920 746 eiro šajos PIKC paredzēts iegādāties datortehniku un mācību līdzekļu aprīkojumu, iekārtas profesionālo līdzekļu aprīkojumam, skatuves iekārtas un tehnoloģijas, veikt Mācību telpu un dienesta viesnīcas infrastruktūras uzlabošanu, kā arī iegādāties nepieciešamos mūzikas instrumentus.

Papildus finansējums nepieciešams arī Rīgas Doma ērģeļu prospekta un Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāles restaurācijai. Klostera ansamblis ar tajā esošajām mākslas vērtībām ir UNESCO Pasaules kultūras mantojuma daļa, savukārt katedrāle iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Renovācijas darbiem paredzēti atlikušie 498 732 eiro, Rīgas Doma ērģeļu prospekta restaurācijai atvēlot 298 732 eiro, savukārt Svētā Jēkaba katedrāles jumta seguma atjaunošanas darbu veikšanai novirzot atlikušos 200 000 eiro.

Ministrija skaidro, ka Rīgas Doma ērģeļu prospekta restaurācija tika uzsākta 2000.gadā. Līdz 2011.gada sākumam tā restaurācija norisinājās ar vairākiem gadu ilgiem pārtraukumiem. Kopš 2011.gada, uzsākoties jumta un torņa koka konstrukciju restaurācijai, ērģeļu prospekta restaurācija faktiski tika pārtraukta.

Savukārt Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrālei pēc vairākkārtējas tehniskās apsekošanas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar SIA «Arhitektoniskās izpētes grupa» ir konstatējusi nopietnus ārsienu, jumta un torņa konstrukciju bojājumus, kas apdraud ēkas stabilitāti un drošību, kā arī rada risku kultūrvēsturisko vērtību turpmākai pastāvēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu