Dūklavs: Plūdi Latvijas lauksaimniekiem provizoriski radījuši € 37,3 miljonu zaudējumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Plūdi Latvijas lauksaimniekiem provizoriski ir radījuši 37,3 miljonu eiro zaudējumus, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Viņš norādīja, ka šādas provizoriskas aplēses izteiktas, ņemot vērā lauksaimnieku pieteikumus kompensācijām par plūdos cietušajām platībām.

Dūklavs arī informēja, ka līdz šim no kompensācijai pieteiktajām platībām apsekoti apmēram 70%. Kad šis darbs būs noslēdzies, būs zināms precīzs plūdu radīto zaudējumu apmērs.

Zemkopības ministrs piebilda, ka patlaban Lauku atbalsta dienests (LAD) un Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs turpina plūdos cietušo platību apsekošanas darbu. Plūdu teritoriju apsekošana norit, izmantojot cilvēku resursus un tehnoloģiskās iespējas - dronus un satelītattēlus.

Dūklavs pieļāva, ka plūdos cietušās platības pilnībā tiks apsekotas līdz nākamās nedēļas beigām.

«Ne jau 100% teritoriju 29 novados, kuros izsludināta ārkārtas situācija, laukus klāja ūdens. Taču tur, kur tā bija, viss ir pagalam,» sacīja zemkopības ministrs, piebilstot, ka šādā situācijā nelīdzēja arī labāki laika apstākļi vēlāk, jo raža jau bija gājusi bojā.

Tāpat ministrs prognozēja, ka lauksaimniekiem kompensācijas par plūdos cietušajām platībām, visticamāk, netiks izmaksātas ātrāk par oktobra beigām.

Savukārt LAD aģentūrai LETA sacīja, ka valdībā iesniedzamajam informatīvajam ziņojumam jābūt gatavam 17.oktobrī. Tiklīdz valdība to izskatīs un akceptēs, tiks lemts pa kompensāciju apmēru.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka no 4.septembra līdz 2.oktobrim lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, varēja pieteikties kompensāciju saņemšanai. LAD pieteikums par izpostītajām lauksaimniecības platībām, kurās iesēti griķi un kukurūza, pieņems vēl līdz pat 15.oktobrim.

Lauksaimnieki kompensāciju saņems par 2017.gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017.gada ziemāju sējumiem 2018.gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem. Kompensāciju par sienu saņems saimniecības, ja tām LAD dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu dēļ.

Zaudējumu apmēru plānots rēķināt, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu