Septembrī Latvijā patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2016.gada septembri - inflācija bija 2,9% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, septembrī audzis par 2,7%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, precēm cenas pieauguša par 0,5%, bet pakalpojumiem cenas samazinājušās par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri precēm cenas augušas par 2,9%, bet pakalpojumiem - par 3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām septembrī salīdzinājumā ar augustu bija cenu pieaugumam apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskiem dzērieniem, atpūtas un kultūras grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,4%. Lētāki kļuva dārzeņi un svaigi augļi, maize, cukurs, šokolāde, bet cenas pieauga pienam un piena produktiem, sieram un biezpienam, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, kā arī mājputnu gaļai.

Sākoties jaunās sezonas preču tirdzniecībai, cenas apģērbiem pieauga par 3,6%, bet apaviem – par 8,2%.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā sadārdzinājās par 0,6%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+3,8%). Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa jūru.

Atpūtas un kultūras grupā cenas samazinājās vidēji par 0,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un lolojumdzīvnieku barībai.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,7%. Cenas pieauga personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Savukārt lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada septembrī, salīdzinot ar 2016.gada septembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,5%. Cenas pieauga pienam un piena produktiem, sviestam, sieram un biezpienam, jogurtam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, dārzeņiem un svaigiem augļiem, olām, konditorejas izstrādājumiem, augu eļļai un šokolādei.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 1,9%. Dārgāka bija siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri sadārdzinājās par 3,2%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+7,6%). Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, lietotām automašīnām. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa jūru.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis gada laikā ieauga par 5,5%, ko veidoja autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem un kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apaviem un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,2%, bet gada laikā inflācija sasniedza 3,1%. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā auga par 2,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu