Eksperts iesaka Latvijas iestādēm būt modrām ar ārvalstu finansējumu partijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas atbildīgajām iestādēm nepieciešams savlaicīgi pievērst uzmanību ārvalstu finansējuma ieplūšanai partijās, šodien Rīgā notiekošajā pretkorupcijas konferencē atzina Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja Demokrātiskas pārvaldības un dzimumu vienlīdzības nodaļas priekšnieks Marcins Valeckis.

Valeckis, kurš savulaik gatavojis ziņojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izveidošanas sākumposmu, piedalījās konferences paneļdiskusijā par nākotnes izaicinājumiem cīņā pret politisko korupciju. Viņš norādīja, ka KNAB kopš izveidošanas pirms 15 gadiem šobrīd ir kļuvis par spēcīgu iestādi jeb «labu franču vīnu».

Eksperts gan norādīja, ka apstāties pie sasniegtā nevar un jāanalizē pēdējo gadu tendences par valsts finansējumu partijām. Latvijā partijām atšķirībā no citām valstīm tiek piešķirti daudz mazāki valsts līdzekļi, tāpēc ir jādomā vai šāda sistēma ir efektīva un tā samazina privātās korupcijas ietekmi politikā.

«Iespējams, problēma pieaugs ar ārvalstu finansējumu un to apliecina Marinas Lepēnas gadījums Francijā. Tāpēc jābūt ļoti modriem, jo vēlēšanās nav tikai nacionālā ietekme, bet ir arī starptautiska ietekme un jābūt pārliecinātiem strādāt ar visiem robiem,» uzsvēra Valeckis.

Tikmēr sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka sarunās ar cilvēkiem saņēmusi anonīmas atbildes par to, ka mainoties varām, mainās «kasieri» un ar politiku saistīti cilvēki, kas ietekmē valsts un pašvaldību pārvaldes darbiniekus. Tāpat viņa šādās sarunās dzirdējusi par iepirkumu procedūrām, kurās uzvar uzņēmumi, kas sponsorē partijas.

Viņa secināja, ka Latvijā politiskais līmenis gandrīz ar neko nav riskējis, tāpēc ir jādomā par risinājumiem kā politisko korupciju padarīt riskantāku.

Pētniece arī domā, ka jāstrādā pie vēlēšanu kampaņu kontroles internetā. Ja nākotnē kampaņas internetā kļūs par vadošāko kampaņas elementu, tad agri vai vēlu risinājums būs jārod jau ES līmenī.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume pauda atzinīgus vārdus par Kažokas minēto attiecībā uz to, kā padarīt politisko korupciju riskantāku. Tas ir KNAB uzdevums, un, jo vairāk būs profesionālu darbinieku, jo lielāki būs rezultāti.

Straume arī diskusijas dalībniekiem atklāja «utopisku redzējumu». Lai arī sabiedrībā pastāv stereotipi par darbošanos partijās, Straume uzskata, ka jo vairāk cilvēku iesaistīties partijās, jo vairāk cilvēki savu vēlmi paudīs kā valstij jāvirzās pareizā virzienā un būs mazāka iespēja politiskajai korupcijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu