Par karteli trim būvmateriālu tirgotājiem € 5,78 miljoni sods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Google street view

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos būvmateriālu tirgotājiem SIA «Depo DIY» («Depo»), AS «Kesko Senukai Latvia» un SIA «Tirdzniecības nams «Kurši«» piemērojosi kopumā 5,78 miljonu eiro naudas sodu, pavēstīja KP pārstāvis Toms Noviks.

Tostarp «Depo» piemērots naudas sods 3 718 323 eiro apmērā, «Tirdzniecības nams «Kurši«» - 1 145 077 eiro apmērā, bet «Kesko Senukai Latvia» - 920 618 eiro apmērā.

Pirms šī lēmuma ar būvmateriālu piegādātāju SIA «Knauf» un SIA «Norgips», kā arī vienu no lietā iesaistītajiem tirgotājiem SIA «Krūza» noslēgti administratīvie līgumi, kas paredz izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā.

KP norādīja, ka

uzņēmumi atkarībā no to iesaistes un pārkāpuma veida ilgstošā periodā nodrošināja saskaņotu un mākslīgi pielāgotu cenu līmeņa ievērošanu mazumtirdzniecībā «Knauf» izplatītiem produktiem -

ģipša, kaļķa cementa maisījumu un citiem produktiem un «Norgips» izplatītam ģipškartonam. Lietas izpētes laikā KP vērtēja «Knauf» un «Norgips», kā arī lielāko būvmateriālu mazumtirgotāju «Depo», «Kesko Senukai Latvia», «Tirdzniecības nams «Kurši«» un «Krūza» aizliegtu vienošanos esamību.

Pēc KP konstatētā, vienošanās izpaudās gan vertikālu ierobežojumu formā, «Knauf» un «Norgips»

nosakot mazumtirdzniecības cenas un to līmeni katram no mazumtirgotājiem, gan arī horizontālas karteļa vienošanās formā -

mazumtirgotājiem panākot savstarpēju sapratni un uzturot saskaņotu cenu līmeni «Knauf» un «Norgips» precēm mazumtirdzniecībā.

KP konstatējusi, ka «Knauf» un «Norgips» norādījumu ievērošanu no vienas puses nodrošināja mazumtirgotāju aktīvā rīcība, uzraugot konkurentu cenas un ziņojot «Knauf» un «Norgips» par atsevišķām cenu atkāpēm, prasot, lai ražotāji iejauktos un pieprasītu cenu korekcijas noteiktajā cenu līmenī. No otras puses, minētie mazumtirgotāji apzinājās cenu līmeņa uzturēšanas jēgu un citu konkurentu iesaistes un palikšanas nepieciešamību aizliegtā vienošanā.

Analizētā e-pastu sarakste un saziņas forma atklājusi, ka «Knauf» faktiski rīkojās kā starpnieks mazumtirgotāju savstarpējā cenu līmeņa pielāgošanā gan rekomendējot cenas, gan piedaloties informācijas apmaiņā par to uzturēšanu. Starp mazumtirgotājiem aktīvāk tālākpārdošanas cenu kontrolē iesaistījās «Depo», kas ne tikai veica aktīvu pārējo mazumtirgotāju cenu disciplīnas uzraudzību, bet arī aktīvāk ietekmēja tālākpārdošanas cenu līmeņa veidošanos, norādīja KP pārstāvis.

Visu iesaistīto lietas dalībnieku mērķis bija mazumtirdzniecības cenu saskaņota noteikšana atbilstoši visu mazumtirgotāju kopīgām interesēm. Aizliegtās vienošanās rezultātā mazumtirgotāji izslēdza vai būtiski mazināja savstarpējo konkurences spiedienu, padarot caurspīdīgu un savstarpēji paredzamu mazumtirdzniecības cenu noteikšanu un mākslīgu paaugstināšanu. Tāpat mazumtirgotājiem tika atvieglotas iespējas nodrošināt sev vēlamo rentabilitāti, kā arī paredzamus un noteiktus uzcenojumus.

KP, pārbaudot cenu noteikšanu pārkāpuma periodā, konstatējusi, ka faktiski arī cenu pielāgošana ir notikusi atbilstoši «Knauf» sniegtajām rekomendācijām.

Tāpat konstatēts, ka «Knauf» bija izstrādāta motivācijas sistēma, kad par panāktu tālākpārdošanas cenu līmeņa ievērošanu mazumtirgotājiem tika piešķirti bonusi vai atlaides.

«Ja uzņēmumi vienojas par cenām, patērētājiem tiek izslēgtas vai būtiski samazinātas iespējas no mazumtirgotājiem saņemt patiesi konkurējošus cenu piedāvājumus, jo šādu pārkāpumu gadījumos cenas neizbēgami tiek mākslīgi paaugstinātas. Šāda vienošanās būtiski samazina vai izslēdz konkurences spiedienu no mazumtirgotāja puses uz attiecīgā piegādātāja vairumtirdzniecības cenām. Lietā vērtētā vienošanās,

pastāvot garantētam mazumtirdzniecības cenu pieaugumam, atviegloja «Knauf» un «Norgips» paaugstināt arī vairumtirdzniecības cenas,» teikts KP paziņoumā.

KP arī atzīmēja, ka mazumtirgotājiem ekonomiskā ieinteresētība izplatīt «Knauf» un «Norgips» preces, gūstot no tām lielāku ienākumu, visticamāk, negatīvi ietekmēja citu esošo vai potenciālo konkurentu ienākšanu tirgū vai mazumtirdzniecības cenu noteikšanu to produktiem. Tādējādi aizliegtas vienošanās rezultātā patērētāji bija spiesti iegādāties «Knauf» un «Norgips» preces par cenu, kas tika noteikta vienošanās dalībnieku koordinētas rīcības rezultātā, nevis par katra mazumtirgotāja neatkarīgi noteiktu cenu atbilstoši godīgas konkurences principiem.

KP pārstāvis atzīmēja, ka

ar lietā iesaistīto mazumtirgotāju starpniecību realizētais «Knauf» un «Norgips» preču apmērs veidoja ļoti nozīmīgu daļu no Latvijā kopumā izplatītā šo preču apmēra konkrētajos tirgos.

Lietas izmeklēšanā KP saņēma no «Knauf» un «Norgips» lūgumu slēgt administratīvo līgumu. Lai izbeigtu tiesisko strīdu šajā administratīvajā lietā, uzņēmumi apņēmās samaksāt naudas sodu 1 524 549 eiro apmērā. Tāpat izlīgums lietā noslēgts ar tirgotāju «Krūza», kas apņēmās nepieļaut līdzīgus pārkāpumus un valsts budžetā samaksāt naudas sodu 104 949 eiro apmērā.

Vienlaikus ar «Knauf» un «Norgips» noslēgts administratīvais līgums arī par tiesiskā strīda izbeigšanu saistībā ar KP pērn pieņemto lēmumu par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmatošanu, piemērojot konkurenci ierobežojošas lojalitātes atlaides. «Knauf» un «Norgips» valsts budžetā ir samaksājušas naudas sodus abās lietās - kopumā 2,7 miljonu eiro apmērā, bet «Krūza» ir daļēji veikusi naudas soda samaksu. Pilnībā tas jāsamaksā līdz šā gada novembra beigām.

Naudas sods par pieļautu konkurences tiesību pārkāpumu tiek noteikts procentos no tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma

pirms pārkāpuma konstatēšanas dienas, kas nodrošina naudas soda aprēķināšanu, ievērojot katra tirgus dalībnieka lielumu un ekonomisko varenību.

Kā aģentūrai LETA norādīja «Tirdzniecības nams «Kurši«» pārstave Ināra Rubene, uzņēmums nepiekrīt KP lēmumam un to pārsūdzēs.

«Kategoriski nepiekrītam KP pieņemtajam lēmumam. Šobrīd detalizēti iepazīstamies ar lēmuma saturu un to noteikti pārsūdzēsim. Jāpiebilst, ka esam arī ļoti izbrīnīti par šādu lēmumu. Veikto pārbaužu laikā sadarbojāmies ar padomi, sniedzām visu pieprasīto informāciju un nepieciešamos skaidrojumus,» uzsvēra Rubene.

Savukārt «Kesko Senukai Latvia» pārstāvji solīja komentāru sniegt vēlāk.

Jau ziņots, ka «Depo» sev izvirzītajām apsūdzībām kategoriski nepiekrīt un gatavojas izmantot visas likumā paredzētās tiesības aizstāvībai, tikmēr «Kesko Senukai Latvia» lēmumu par KP piespriesto sodu vēl nav pieņēmis.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu