Pēc LMT un «Lattelecom» apvienošanas «Telia Company» sola palīdzēt Latvijai sabiedrības digitalizācijas jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja telekomunikāciju operatoru «Latvijas mobilais telefons» (LMT) un «Lattelecom» apvienošanas jautājums tiks atrisināts Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmumam «Telia Company» («Telia») pieņemamā veidā, proti, abi uzņēmumi tiks apvienoti, «Telia» ir gatava kāpināt inovāciju jaudas Latvijā un palīdzēt sabiedrības digitalizācijas jomā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā «Telia» vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

«Mūsu vīzija par LMT un «Lattelecom» paredz investīciju pieaugumu vairākās jomās, kas būtu loģisks stratēģijas virziens, ko īstenot ar jauno apvienoto digitālo spēlētāju. Mēs centīsimies iespējami ātri paziņot par 5G tīkla komerciālās lietošanas sākšanu arī Rīgā mūsu «Gigabit» sabiedrības stratēģijas ietvaros, lai Rīga sekotu mūsu projektiem Tallinā, Stokholmā un Helsinkos,» vēstulē norāda Andersons.

Viņš arī sola kāpināt inovāciju jaudas, atverot Rīgā «Telia» inovāciju un investīciju struktūrvienības «Division X» nodaļu, kā arī servisa centrus vairākās biznesa jomās.

«Mēs zinām, un to apliecina jebkurš svarīgs starptautisks reitings, piemēram, Eiropas Komisijas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indikators vai Pasaules ekonomikas foruma informācijas tehnoloģiju attīstību raksturojošais indekss «Network Readiness Index», ka pašlaik sabiedrības digitalizācijas jomā Latvija savā reģionā ir tūļīga, un mēs vēlamies un esam gatavi to mainīt,» raksta «Telia» pārstāvis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka «Telia», vēstulē, kas adresēta valdības ministriem, brīdinājusi Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un «Lattelecom», tā varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos.

Komentējot «Telia» vēstulē valdībai pausto, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) aicināja ņemt vērā «Telia» pozīciju abu Latvijas uzņēmumu apvienošanas jautājumā. «»Telia» vēlas būtiski palielināt apvienotā uzņēmuma vērtību un nodrošināt nākotnes attīstību. Tāpat aktuāls jautājums ir par ieguldījumiem infrastruktūrā, jo Latvija patlaban atpaliek no kaimiņiem, piemēram, Igaunija nopietni domā par 5G tīklu. «Telia» arī piedāvā Latvijai specializēties tieši telekomunikāciju sektorā, kā arī piedāvāts apvienotajam uzņēmumam attīstīt latvisku saturu. Patlaban «Latelecom» un LMT jau darbojas televīzijas tirgū, turklāt «Lattelecom» iegulda arī saturā. Šis būs svarīgs valdības lēmums un ir skaidrs, ka šogad gaidāmas būtiskas pārmaiņas,» teica ministrs.

«Telia» grupas uzņēmumiem «Sonera Holding» un «Telia Company» pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstija «Latvijas Radio un televīzijas centra» un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder «Telia» un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam «Lattelecom».

«Telia» grupas kompānijai «Tilts Communications» pieder 51% «Lattelecom» kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā – 49%.

2015.gada novembrī tika saņemts LMT un «Lattelecom» apvienošanas piedāvājums no «Telia», taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un «Lattelecom» turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi. Ministru kabinets arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar «Lattelecom» un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

Pēc valsts pasūtījuma uzņēmuma «KPMG Baltics» veiktajā pētījumā piedāvātais risinājums paredz izveidot integrētu uzņēmumu, kurā līdzīgās daļās, balstoties uz akcionāru līgumu, «Telia» un Latvijas valstij piederēs pa 30-40% akciju. Savukārt apmēram 30% rosināts piedāvāt iegādāties privātajiem akcionāriem un pensiju fondiem biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu