Nosaukti Latvijas bagātākie cilvēki: turīgie kļūst vēl turīgāki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Noskaidroti 100 Latvijas lielākie pelnītāji - jau vairāk nekā desmit gadu šī saraksta pirmajās pozīcijās atrodas «AB.LV» bankas īpašnieki - pirmajā vietā Oļegs Fiļs, bet otrajā - Ernests Bernis, vēsta žurnāls «Miljonārs.100 Latvijas lielākie pelnītāji».

Fiļs savu bagātību palielinājis par pieciem miljoniem eiro, tai sasniedzot 315 miljonus eiro, arī Berņa bagātības palielinājušās par pieciem miljoniem eiro, sasniedzot 312 miljonus.

Topa trešajā vietā atrodas Leonids Esterkins, kuram pieder būtiska pakete citā «nerezidentu bankā» [«Rietumu banka»] un kura bagātību apmērs ir 226 miljoni eiro (kritums par 24 miljoniem eiro).

Nu jau otro gadu pēc kārtas ceturtais bagātākais cilvēks Latvijā ir komunikāciju tehnoloģiju uzņēmuma «Mikrotīkls» līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš (162 miljoni eiro, kāpums par 12 miljoniem eiro). Neiztrūkstoši miljonāru pirmajā piecniekā ir otrs «Rietumu bankas» līdzīpašnieks Arkādijs Suharenko (116 miljoni eiro, kritums par 12 miljoniem eiro).

Latvijas 100 bagātāko saraksta pirmajā desmitniekā atrodami arī: Justs Nikolajs Karlsons (6. vieta, 77 miljoni eiro, kritums par trijiem miljoniem eiro), Valērijs Maligins (7. vieta, 70 miljoni eiro, kāpums par 18 miljoniem eiro), Jānis Zuzāns (8. vieta, 58 miljoni eiro, kritums par 11 miljoniem eiro), Argods Lūsiņš (9. vieta, 43 miljoni eiro) un Mārcis Martinsons (10. vieta, 42 miljoni eiro, kritums par astoņiem miljoniem eiro).

Kā vēsta aģentūra LETA, jauno Latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstu jeb tā dēvēto miljonāru topu šogad publicē 21.reizi. Vienlaikus laikraksta «Dienas Bizness» izdotajā žurnālā «Miljonārs» līdz ar Latvijas bagātāko cilvēku apkopojumu atrodami arī trīs Latvijas privātajai uzņēmējdarbībai būtiski saraksti – lielāko pelnītāju, lielāko dividenžu saņēmēju un arī lielāko zaudējumus cietušo uzņēmēju simtnieki.

SIA «Lursoft» valdes locekle Daiga Kiopa norāda, ka, veidojot jaunos Latvijas uzņēmēju sarakstus, tika analizētas arī pelnošākās tautsaimniecības nozares valstī, vērtējot to peļņas rādītāju izmaiņas pēdējo trīs gadu laikā.» Topu galvgalis īpaši nepārsteidz, taču vienlaikus saraksti iezīmē nozīmīgās pārmaiņas, ko atsevišķas tautsaimniecības nozares piedzīvo pēdējos gados, atzīst Kiopa.

Latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstā šogad ietverts 41 jauns vārds un uzvārds, un tāds patsmiljonāru skaits to ir pametis.

Savukārt citu jaunie saraksti liecina, ka lielākā individuālā peļņa Latvijā bijusi 32,531 miljoni eiro, lielākie zaudējumi - 15,46 miljoni eiro, bet lielākās dividendes bijušas 10,99 miljoni eiro.

Atbilstoši apkopotajiem rādītājiem, novērojams, ka Latvijas turīgākie cilvēki kļūst vēl turīgāki.

Pirms diviem gadiem saraksta pirmā desmitnieka biznesa kopējā vērtība bija 1,41 miljards eiro, kas nozīmēja 40 miljonu eiro pieaugumu gada laikā. Pērn pieaugums bija 30 miljonu eiro, bet šogad pirmā desmitnieka kopējais turīgums novērtēts 1,421 miljardu eiro apmērā.

Turklāt pretēji situācijai pērn, šogad pieaugums ir arī kopējā sarakstā iekļautomiljonāruturībā - ja pirms gada Latvijas 100 bagātāko cilvēku kopējās vērtības apjoms bija 2,83 miljardi eiro, tad šogad tas pieaudzis līdz 2,91 miljardam eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu