Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā septembrī - par 3,3% augstākas nekā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas rūpniecībā ražotājcenas šogad septembrī, salīdzinot ar 2016.gada septembri, ir pieaugušas par 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotājcenas minētajā laika periodā ir augušas par 3,5%, bet eksportētajai produkcijai - par 3,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas gada laikā augušas par 4%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2,4%.

Būtiskākā ietekme uz ražotājcenu izmaiņām gada laikā bija cenu pieaugumam pārtikas produktu ražošanā, koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē. Lielākā pazeminošā ietekme bija elektroenerģijas ražošanā un sadalē.

Savukārt 2017.gada septembrī salīdzinājumā ar augustu ražotājcenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 0,3%, tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenu līmenis pieaudzis par 0,3%, bet eksportētajai produkcijai - par 0,2%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis audzis par 0,7%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm samazinājies par 0,2%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī pārtikas produktu ražošanā. Vienlaikus cenu līmenis samazinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, ūdens tvaika un gaisa kondicionēšanas apgādes pakalpojumiem un elektroenerģijas ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 610 uzņēmumu, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi Centrālajai statistikas pārvaldei paziņo apmēram 2600 cenu, no tām 1400 par vietējā tirgū un 1200 par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu