Saeimas komisija konceptuāli atbalsta 2018.gada valsts budžeta projektu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu.

Paredzēts, ka Saeima budžeta projektu izskatīs šonedēļ, 25.oktrobrī. Priekšlikumu budžetam varēs iesniegt līdz 31.oktorbrim. Savukārt otrajā lasījumā budžetu un saistītus likumprojektus paredzēts vērtēt Saeimas sēdē 22.novembrī, sacīja Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS). Viņš gan piebilda, ka, iespējams, uz to laiku vēl nebūs saņemt Eiropas Komisijas atzinums par budžetu, bet tad termiņš tiks koriģēts.

Budžeta projektu atbalstīja koalīcijas deputāti, bet trīs opozīcijas parlamentārieši - Inguna Sudraba (NSL), Juris Viļums (LRA) un Ivans Ribakovs (S), to neatbalstīja. Līdzīgs balsojums bija par vidējā termiņa budžeta ietvaru.

Komisijas deputāti šodien uzklausīja Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāju Jāni Plato. Tāpat par nozarēm paredzēto budžetu ziņoja ministri un ministriju pārstāvji.

Pašlaik komisija sāka vērtēt ar budžetu saistītus likumprojektus. Kopumā likumu paketē iekļauti divi jauni likumprojekti, grozījumi 26 likumos, kā arī likumprojekts par vidēja termiņa budžeta ietvaru un pats budžeta projekts.

2018.gada valsts budžeta projektā nākamā gada ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā.

2018.gada budžeta prioritāte ir veselības nozare, kuras finansējums pirmo reizi pārsniedz vienu miljardu eiro.

Veidojot nākamā gada budžetu, politiķi apņēmušies atteikties no tā dēvētajām «deputātu kvotām», tātad nebūs paredzēts papildu finansējums parlamentāriešu ierosinājumiem, tomēr viņi varēšot iesniegt priekšlikumus par efektīvāku līdzekļu izlietojumu.

Budžetu un saistītus likumus izskatīt pirmajā lasījumā plānots šonedēļ, bet pieņemt galīgajā lasījumā - novembra beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu