Saeimā vienojas: ģimenes valsts pabalsts nākamgad nesaruks. Vai un kad pieaugs - nav zināms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc skaļām diskusijām par ģimenes valsts pabalstiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumu Valsts sociālo pabalstu likumā virzīšanu pirmajam lasījumam.

Šodien sēdē piedalījās 11 deputāti, no tiem seši balsoja par likumprojekta virzīšanu pirmajam lasījumam, bet pieci dažādu iemeslu dēļ atturējās.

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) norādīja, ka nevar atbalstīt šī likumprojekta virzīšanu, jo ir pārāk lielas neskaidrības par to, kas sagaida valsts ģimenes pabalstu saņēmējus nākamgad. Viņš uzstājīgi aicināja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvjus izklāstīt konkrētu nākamgad šim mērķim paredzēto 28 miljonu eiro izlietojumu un konkrētu datumu, no kura iedzīvotāji var sagaidīt pabalstus.

LM parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V) skaidroja, ka esošie pabalsti netiks grozīti, proti, arī nākamgad pabalsta apmērs par pirmo bērnu joprojām būs 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem - 50,07 eiro.

Vienlaikus ģimeņu ar nepilngadīgiem bērniem atbalsts tiks papildināts ar piemaksām, viņa uzsvēra, tomēr konkrētus piemaksu apmērus, kā arī datumu, no kura piemaksas varētu tikt izmaksātas neminēja. Piemaksas varētu tikt ieviestas sākot ar nākamā gada 1.februāri vai 1.martu, viņa piebilda.

Šāda atbilde neapmierināja deputātu Klementjevu, kurš pauda neizpratni par to, kāpēc joprojām nav panākta vienošanās un noteikts konkrēts apmērs. Diskusija pa ģimenes valsts pabalstu pārauga vārdu apmaiņā augstos toņos starp diviem deputātiem - Klementjevu un Hosamu Abu Meri (V), kurš aicināja otru deputātu nekliegt uz LM pārstāvjiem, kā arī ņemt vērā viņu situāciju, kurā viņi «visiem zināmu iemeslu dēļ nonākuši ķīlnieku lomā.»

Saeimas komisija vienojās, ka nav apmierināta ar esošo neskaidro situāciju un aicinās LM līdz 26.oktobrim iesniegt precīzu informāciju, kā tiek gatavoti priekšlikumi otrajam lasījumam.

Kā ziņots, grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā paredz, ka no nākamā gada 1.janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita,

tomēr konkrētus pabalsta apmērus plānots noteikt līdz gada beigām. Koalīcija gan vienojusies, ka nevienai ģimenei pabalsts nākamgad nesaruks.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvājusi piešķirt ikmēneša piemaksas ģimenēm, kas audzina divus vai vairāk nepilngadīgus bērnus.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka partija piedāvā ģimenēm ar diviem nepilngadīgajiem papildus piešķirt desmit eiro katru mēnesī. Pašlaik ģimenes ar diviem nepilngadīgajiem kopumā saņem vismaz 34 eiro, bet turpmāk kopējais atbalsts būtu vismaz 44 eiro.

Lielāku atbalsta pieaugumu VL-TB/LNNK piedāvā ģimenēm, kas audzina trīs vai vairāk nepilngadīgos. Piedāvājums paredz, ka papildus piemaksa ģimenēm ar trīs bērniem būs 66 eiro mēnesī. Par trešo bērnu jau tagad tiek saņemts pabalsts 34 eiro, tad kopējais atbalsts, īstenojot šo piedāvājumu, būtu 100 eiro par trešo bērnu.

Ģimenēm ar četriem nepilngadīgajiem, plānots piemaksāt 116 eiro, kas summā ar pašreizējiem pabalstiem veidotu 100 eiro par trešo un 100 eiro par ceturto bērnu. Arī ģimenēm, kurās aug vēl lielāks nepilngadīgo bērnu skaits, summā par trešo un katru nākamo nepilngadīgo ģimene saņemtu 100, skaidroja Dzintars.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) aģentūrai LETA iepriekš pauda atbalstošu viedokli par šādu piedāvājumu. Savukārt valdes Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA teica, ka ZZS vērtējumu par konkrēto piedāvājumu varēs sniegt pēc iepazīšanās ar to, taču jau tagad zināms, ka ģimenēm būs pozitīvs ieguvums no gaidāmajām izmaiņām, jo pabalstiem ir atvēlēti papildu līdzekļi.

Politiķu neoficiāli izteikumi liecina, ka šis varētu būt risinājums, par kuru viņi spēs vienoties.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu