EK: E-pārvaldes pakalpojumu jomā Latvija atrodas progresīvo valstu grupā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Komisijas (EK) vērtējumā Latvija e-pakalpojumu pārvaldes jomā ierindojas progresīvāko valstu vidū, taču sistēmā ir nepieciešami arī uzlabojumi, teikts otrdien valdībā izskatītajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informatīvajā ziņojumā.

Kopš 2001.gada EK veic elektroniskās pārvaldes novērtējumu ar mērķi veicināt pakalpojumu sniegšanas modernizāciju, apzināt tās sniegumu, iegūt savstarpēji salīdzināmus datus un izvērtēt pakalpojumu elektroniskas saņemšanas iespējas dažādu dzīves situāciju kontekstā.

Latvijas situāciju šajā jomā, pēc novērtētāju sniegtā apkopojuma, EK raksturo kā vienu no veiksmīgākajām un Latviju ierindo progresīvo valstu grupā, apgalvots ziņojumā. Visos dzīves situāciju galvenajos rādītājos Latvijas rādītāji esot augstāki par Eiropas vidējiem, tādēļ Latvija ierindota starp valstīm, kurās ir visstraujākā e-pārvaldes attīstība, norāda VARAM.

Pēc katra novērtējuma rezultātiem EK sagatavo valstīm rekomendācijas pakalpojumu vides pilnveidei. Konkrētās rekomendācijas atklāj, ka Latvijai šajā jomā nepieciešams pilnveidot e-pakalpojumu lietojamību un lietošanas ērtumu, pakalpojumu atbilstību lietotāju vajadzībām, kā arī pārrobežu pakalpojumu, informācijas, elektronisko procedūru un mobilā atbalsta pieejamību.

Lai realizētu pakalpojumu atbilstību iedzīvotāju vajadzībām, vietnē «Latvija.lv» tiek atjaunoti un publicēti astoņi jauni dzīves situāciju apraksti. Tāpat, paralēli norisinās arī VAS «Latvijas radio un televīzijas centrs» E-identitātes un e-paraksta risinājumu attīstības projekts, kas ir vērsts uz elektronisko identifikācijas karšu platformas izstrādi un piemērošanu ES regulu prasībām.

VARAM, kas ir šo uzlabojumu ieviešanas uzraugs, skaidro, ka, lai efektīvāk novērstu EK norādītās nepilnības, tiks izstrādāts arī jauns process virtuālās identitātes piešķiršanai ārvalstniekiem. Viņiem tiks izsniegta personas apliecība, kas tiks izgatavota un izsniegta līdzīgā kārtībā kā šobrīd tiek izsniegtas elektroniskās identifikācijas kartes.

Ministru kabinets šodien atbalstīja ziņojumā iekļauto e-pakalpojumu vides uzlabošanas pasākumu īstenošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu