Labklājības ministrs: Kāpēc pensiju indeksācija jums liekas netaisnīga?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai arī daži cilvēki ir kritizējuši šī gada pensiju indeksāciju, kas nodrošināja lielāku pieaugumu relatīvi lielākajām, nevis mazākajām pensijām, labklājības ministrs Jānis Reirs (V) uzskata, ka sistēma ir taisnīga.

Kā LTV «Rīta panorāmā» skaidroja ministrs, ja visiem tiktu nodrošināts vienāds pensijas pielikums, tas nebūtu godīgi pret tiem, kas visu mūžu ir maksājuši lielākas sociālās iemaksas. Ar šādu indeksāciju viņi par savu ieguldījumu tiekot atalgoti.

Turklāt indeksētas tikušas tikai pensijas līdz 350 eiro, tādējādi ierobežojot patiešām lielo pensiju pieaugumu.

Taujāts, vai pensiju pielikums ir pietiekams, Reirs tieši neatbildēja, bet sacīja, ka «tas ir tas, ko valsts var atļauties», turklāt pieaugums esot divreiz lielāks nekā iepriekšējā gadā un lielāks nekā ekonomikas izaugsme.

Runājot par to, ko pensiju jomā gaidīt nākamgad, Reirs atgādināja, ka nebijis jaunums būs indeksācijas sasaiste ar darba stāžu,

kā rezultātā pensionāri ar 30 un vairāk gadu stāžu iegūšot 60% no alga pieauguma salīdzinājumā ar 50% pašlaik, bet ar stāžu 40 un vairāk gadi - 70% no algu pieauguma.

Šīs izmaiņas skaršot vairāk nekā 90% pensionāru, un šim mērķiem budžetā esot ieplānoti papildus 40 miljoni eiro.

Reirs: Izdienas pensiju sistēmu vajadzētu reformēt, taču tam nav jūtama politiskā griba

Izdienas pensiju sistēmu Latvijā vajadzētu reformēt, taču tam nav jūtama politiskā griba, šādu viedokli LTV «Rīta panorāmā» pauda labklājības ministrs Jānis Reirs.

Ministrs atzina, ka izdienas pensiju jomā reformas ir vajadzīgas. Labklājības ministrijai ar šīm pensijām gan neesot nekāda sakara, jo tās aprēķina dažādu nozaru ministrijas, tomēr tā veikusi ministriju aptauju, kurā noskaidrojies, ka ministrijas dalās divās daļās - tādās, kas vēlas izmaiņas sistēmā, un tādās, kas tās nevēlas.

Pēc Reira vārdiem, izmaiņas sistēmā pārsvarā nevēloties tās ministrijas, kuru jomās izdienas pensijas jau piešķir, bet izmaiņas vēloties ministrijas, kuru jomās šo pensiju nav, turklāt šīs ministrijas vēlas izmaiņas, lai arī pašas atsevišķu nozaru darbiniekiem sāktu maksāt izdienas pensijas.

Reirs uzskata, ka izdienas pensijas vajadzētu saglabāt tikai tajās jomās, kur cilvēki tiešām veic dzīvībai bīstamus uzdevumus, piemēram, karavīriem un iekšlietu sistēmā.

Savukārt citās nozarēs ar izdienas pensiju instrumentu tiekot mēģināts risināt darbinieku piesaistes un slikta atalgojuma problēmas, bet pieredze rādot, ka tas īpaši nestrādā, piemēram, izdienas pensijas neatliekamajā medicīnā nevis noturēja kadrus, bet tieši veicināja to, ka vecāka gadagājuma mediķi agrāk pensionējās un pameta dienestu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu