9000 pensionāru izmaksāta mazāka pensija - prasīs iesniegt deklarāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informēs pensionārus ar invaliditāti par kārtību, kādā atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksu saistībā ar atvieglojumu nepiemērošanu, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē apliecināja VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Kā vēstīts Valsts kontroles revīzijā ir konstatēts, ka 2016.gadā gandrīz 9000 pensionāru ar invaliditāti, automātiski nepiemērojot šīm personām pienākošos atvieglojumus, tika izmaksāta mazāka pensija, nekā faktiski pienāktos.

Rezultātā ik mēnesi ieturēts vidēji par 12,4 eiro lielāks IIN. Vairāk nekā 800 no šīm personām 2016.gadā ir mirušas un nevarēs izmantot savas tiesības

iesniegt ienākumu deklarācijas, lai saņemtu pārmaksāto IIN.

Jankova informēja, ka VID līdz 2018.gada 1.janvārim plāno apzināt pensionārus ar invaliditāti, kam ir izveidojusies IIN pārmaksa saistībā ar atvieglojumu nepiemērošanu, kas viņiem pienākas. Viņiem tiks sniegta informācija par nepieciešamību iesniegt ienākumu deklarācijas par gadiem, kuros nav piemēroti atvieglojumi.

Līdz nākamā gada pavasarim plānots informēt tās personas, kurām, lai varētu saņemt līdz šim neizmaksāto naudu, ienākumu deklarācijas būs jāiesniedz par 2014.gadu un 2015.gadu.

Līdz 2018.gada beigām plānots uzrunāt tos, kuriem deklarācijas jāiesniedz tikai par 2016.gadu. Konkrētie termiņi saistīti ar to, ka pašlaik vēl notiek pērnā gada deklarāciju apstrāde.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) un deputāts Andrejs Klementjevs (S) vērsa uzmanību nepieciešamībai, lai vēstules ar aicinājumu iesniegt deklarācijas taptu cilvēkiem saprotamā, nevis ierēdņu valodā.

Komisijas sēdē šo jautājumu skatīt bija lūdzis arī Klementjevs, kurš kopā ar citiem deputātiem par šo jautājumu ir iesniedzis pieprasījumu skaidrojuma saņemšanai no Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu