FM: Normatīvie akti liedz Latvijā samazināt PVN likmi vēl citiem «veselīgajiem» produktiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atbilstoši normatīvajiem aktiem Latvijā nevar būt vairāk par divām samazinātajām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmēm, tāpēc valstī nav iespējams piemērot samazināto PVN likmi vēl citiem ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem, trešdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē, komentējot Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu «Samazināt PVN ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem, palielināt kaitīgajiem!», sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Ilmārs Šņucins.

Viņš teica, ka saskaņā ar PVN likumu, kas izriet no Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem, Latvijā var būt viena PVN standartlikme un divas samazinātās likmes. PVN standartlikme Latvijā ir 21% un samazinātā nodokļa likme - 12%. Tā kā nākamgad tiks ieviesta samazinātā PVN likme 5% apmērā Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem, valstī jau būs divas samazinātās PVN likmes - 5% un 12% apmērā, un pārējām precēm jāpiemēro standartlikme.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa teica, ka VM atbalsta samazinātas PVN likmes piemērošanu svaigajiem, neapstrādātiem pārtikas produktiem, jo tādējādi tie kļūtu Latvijas iedzīvotājiem vairāk pieejami. VM ieskatā samazināto PVN likmi varētu piemērot arī, piemēram, pienam, svaigai gaļai, zivīm, medum un olām, jo šie produkti pamatā veido Latvijas iedzīvotāju patēriņa grozu.

Līviņa arī atzina, ka fiskālie instrumenti tiešā veidā ietekmē cilvēku ēšanas paradumus, ko ir pierādījusi arī Pasaules Veselības organizācija. Arī VM ir pārliecinājusies - tā kā Latvijā tiek piemērots akcīzes nodoklis saldinātiem dzērieniem, šie produkti ir dārgāki un tos mazāk iegādājas. Arī tas, ka skolās šos produktus ir aizliegts tirgot, veicina to patēriņa samazināšanos.

Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktora vietniece Ilona Mežiniece-Briede norādīja, ka ZM ieskatā veselīgu pārtikas produktu lietošanu uzturā var veicināt ar darbībām, kas vērstas uz veselīgu produktu ražošanas sekmēšanu nevis aizliegumiem. ZM atbalsta PVN likmes samazināšanu Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem un iestājas arī par PVN samazināšanu citiem produktiem, tomēr pagaidām kā pilotprojekts akceptēta PVN samazināšana tikai Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem.

Viņa arī norādīja, ka akcīzes nodokli dažādu iemeslu dēļ nav lietderīgi piemērot nosacīti neveselīgajiem pārtikas produktiem, jo tas samazinātu vietējo ražotāju konkurētspēju un veicinātu ēnu ekonomiku. Tomēr pozitīvi vērtējams, ka Latvija jau lēnām virzās veselīgu pārtikas produktu ražošanas virzienā, piemēram, 2018.gada 1.jūnijā Latvijā stāsies spēkā normatīvie akti, kas nosaka maksimālo transtaukskābju saturu produktos.

Arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure apstiprināja, ka Latvijas pārtikas ražotāji gadu gaitā ir samazinājuši sāls saturu maizē, un ir vieni pirmajiem Eiropā, kas samazina transtaukskābju saturu produktos. «Latvija iet veselības virzienā jau pati par sevi ar saviem produktiem kopumā,» viņa uzsvēra. Viņa arī teica, ka nav tādas definīcijas, kas ir veselīgs un neveselīgs produkts, jo, piemēram, aizstājot sāli ar garšas pastiprinātājiem, produkts nekļūs veselīgāks.

Šure arī atzīmēja, ka, piemērojot akcīzes nodokli kādiem par neveselīgiem uzskatītiem produktiem, pieaugs ēnu ekonomika konkrētos sektoros un mazināsies vietējo ražotāju konkurētspēja. Tieši šī iemesla dēļ Dānijā tika atcelts akcīzes nodoklis vairākiem produktiem, jo tas neguva vēlamo efektu. Līdz ar to būtiskāk par dažādiem aizliegumiem ir izglītot sabiedrību, it sevišķi, jauniešus, kuriem jāmāca, ko ieteicams un ko nevajadzētu ēst.

Kā ziņots, par iedzīvotāju iniciatīvu «Samazināt PVN ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem, palielināt kaitīgajiem!» kopš 2016.gada 8.februāra parakstījušies 10 515 Latvijas pilsoņi.

Iniciatīvas autors rosina noteikt, ka PVN likmes samazināšana līdz 5% notiktu svaigai gaļai, svaigām zivīm, medum, olām, pilngraudu produktiem, Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem, pienam un tā izstrādājumiem, kuri nav papildus saldināti. Savukārt PVN likmes palielināšana līdz 31% būtu nepieciešama saldinātiem dzērieniem un saldinātiem konditorejas izstrādājumiem, produktiem, kuri satur mākslīgi iegūtas transtaukskābes un produktiem, kuros pievienotais sāls daudzums pārsniedz 1,25 gramus uz 100 gramiem.

Viņa ieskatā, veicot šos grozījumus PVN likmei, iedzīvotājiem tiks sniegta lielāka iespēja savā uzturā iekļaut veselīgākus un ķermenim nepieciešamākus pārtikas produktus. Tāpat grozījumi PVN likmē sniegs atbalstu vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un sekmēs veselīga uztura pieejamību Latvijas trūcīgāko iedzīvotāju daļai, domā Vanags.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu