«Latvijas gāze» piesaista € 35 miljonu aizņēmumu «Gaso» kapitāla struktūras izveidei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Lai izveidotu optimālu kapitāla struktūru jaundibināmajam sadales sistēmas operatoram AS «Gaso» un refinansētu iepriekšējo gadu ieguldījumus sadales sistēmā, AS «Latvijas gāze» ir piesaistījusi 35 miljonu eiro aizņēmumu no AS «SEB banka», teikts uzņēmuma paziņojumā biržai «Nasdaq Riga».

Aizņēmuma termiņš ir pieci gadi un tas tiks attiecināts uz jaundibināmo meitasuzņēmumu «Gaso».

Kā ziņots, «Latvijas gāzes» akcionāri ārkārtas sapulcē augusta vidū atbalstīja uzņēmuma reorganizāciju, nodalot sadales sistēmas operatoru un izveidojot «Gaso», kurš tiks nodibināts novembra beigās.

Atbilstoši Eiropas Savienības un Enerģētikas likuma prasībām «Latvijas gāzei» līdz 2018. gada 1.janvārim ir jānodala dabasgāzes tirdzniecība un sadale. Atšķirībā no pārvades un uzglabāšanas nodalīšanas, kas tika veikta 2016.gadā, izveidojot AS «Conexus Baltic Grid», uz sadales un tirdzniecības nodalīšanu neatteicas prasība par īpašnieku maiņu. Līdz ar to nodalāmā sabiedrība var būt meitasuzņēmums.

«Latvijas gāzes» pamatkapitāls ir 55 860 000 eiro, kas sadalīts 39 900 000 akcijās 1,4 eiro nominālvērtībā. «Latvijas gāzes» akcionāri ir «Gazprom» (34%), «Marguerite Gas II» (28,97%), «Uniper Ruhrgas International» (18,26%) un «Itera Latvija» (16%), kā arī Latvijas valsts ar mazāk nekā 0,01% akciju. Savukārt 2,77% ir neidentificēto akcionāru uzrādītāja akcijas.

Sadalīšanas lēmums paredz, ka iegūstošās sabiedrības pamatkapitāls būs 39 900 000 eiro, bet vienas akcijas nominālvērtība būs viens eiro. Iegūstošās sabiedrības akcijas būs dematerializētas vārda akcijas ar vienādām tiesībām uz dividendes un likvidācijas kvotas saņemšanu, kā arī balsstiesībām akcionāru sapulcē.

«Latvijas gāze» pērn strādāja ar 392,266 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 22,9% - līdz 37,506 miljoniem eiro.

«Latvijas gāzes» akcijas kotē «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu