EK vēlas ierobežot dalībvalstu veto tiesības nodokļu jautājumos

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) vēlas ierobežot mazo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu veto tiesības, lai tādējādi apietu pretestību nodokļu reformām, kuru mērķis ir gūt lielākus ienākumus no starptautiskajiem tīmekļa uzņēmumiem, liecina EK nākamā gada darba plāns.

ES normas paredz, ka nodokļu režīma izmaiņām nepieciešama visu 28 dalībvalstu piekrišana, ko tādas zemo nodokļu valstis kā Luksemburga, Īrija un Malta izmanto reformu bremzēšanai.

Lai pārvarētu šo pretestību, EK iecerējusi nākamgad ierosināt arī «iekšējā tirgus jautājumos» piemērot tā dēvēto Lisabonas līguma tilta klauzulu, kas ļauj atsevišķus lēmumus pieņemt ar kvalificēto vairākumu.

EK prezidents Žans Klods Junkers jau septembrī izteicās, ka šī klauzula būtu piemērojama, lai nodrošinātu «godīgus nodokļus digitālajā industrijā».

ES apsver pasākumus, lai palielinātu nodokļus, ar kuriem tiek aplikti tādi uzņēmumi kā «Google», «Facebook» un «Amazon», kas tiek vainoti par izvairīšanos no pienācīgu nodokļu maksāšanas, savu peļņu pārvedot uz zemo nodokļu valstīm.

Savā darba plānā 2018.gadam EK paredzējusi līdz martam iesniegt tiesību normu grozījumu projektu, kas paredzētu digitālo uzņēmu aplikšanu ar godīgiem nodokļiem.

Tomēr lēmums par «tilta klauzulas» piemērošanu arī jāpieņem vienbalsīgi ES samitā. Turklāt to var bloķēt arī kādas dalībvalsts parlaments.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu