Valsts cenšas atgūt vairāku miljonu ieguldījumus fondā, ko radījis uzņēmējs Viesturs Tamužs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Trīs miljoni eiro. Tādu summu valstij nav atdevis uzņēmējam Vieturam Tamužam vēl nesen piederējušais uzņēmums Eko investors. Tas pirms 11 gadiem uzvarēja Latvijas Garantiju aģentūras konkursā par riska kapitāla fonda izveidi. Garantiju aģentūra fondā ieguldīja Eiropas naudu un tā radās Otrais Eko fonds.

Lielākā daļa tā projektu bijuši sekmīgi, un Tamužs ar saviem biznesa partneriem ir labi nopelnījuši. Taču ne valsts. No ieguldītajiem 3,2 miljoniem tā saņēmusi tikai 250 000 eiro. Pārējo naudu Tamužs sola kaut kad nākotnē. Taču, ja valsts to vēlēsies piedzīt, tas var būt problemātiski, jo Tamuža Eko Investors, kurš valsts priekšā par fonda vadību atbildēja, kļuvis par čaulas firmu. Tā aktīvi ir pārgājuši citiem uzņēmumiem, kur tagad saimnieko Tamužs.

2006.gadā Latvijā bija pieejams Eiropas finansējums mazā un vidējā biznesa attīstībai. Naudas sadale bija uzticēta Latvijas Garantiju aģentūrai. Konkursa kārtībā tā piesaistīja uzņēmēja Viestura Tamuža akciju sabiedrību Eko investors. Šis uzņēmums noorganizēja riska kapitāla komandītsabiedrību Otrais Eko fonds. Garantiju aģentūrai tajā bija 37%, pārējais privātajiem investoriem, arī Tamužam.

Fonda uzdevums bija investēt jaunos perspektīvos biznesa projektos, palīdzēt tos attīstīt un tad iekustinātos uzņēmumus pārdot. Garantiju aģentūra fondā ieguldīja 3 miljonus eiro, un plānoja, ka fonds strādās līdz 2016.gada pavasarim. Tomēr, kad pienāca fonda likvidēšanas laiks, to vajadzēja pagarināt, jo bija palikuši divi neizpārdoti aktīvi. Pirmais daļas Klīnikā Diamed. Pēc pusgada to izdevās pārdot. Otrs- akcijas atkritumu apsaimniekošanas koncernā Eco Baltija, kuru Tamužs ir padomes priekšsēdētājs. Šīs akcijas vēl joprojām nav pārdotas.

No darījuma ar Diamed fonds guva vairāk kā 600 000 eiro. Tos vajadzēja sadalīt proporcionāli ieguldījumam. Fonds valstij samaksāja tikai 14 000. Garantiju aģentūras pēctece finanšu institūciju Altum sūdzēja tiesā Eko investoru kā fonda pārvaldnieku, prasot piedzīt vairāk kā 400 000 eiro.

Kad sākās problēmas ar Altum, Tamužs pameta AS Eko investors vadību, uzņēmums viņam vairs nepieder. Viņa vietā tagad strādā Eko investora jurists Jānis Pūķis. Pirms neilga laika pret viņu Lietuvā ierosināta krimināllieta par PVN izkrāpšanu. Jurists skaidro, ka valstij nevar atdod naudu, kamēr pastāv strīds par izmaksām, kas radušās, uzņēmumu pārvaldot.

Eko investors atlīdzībā par fonda vadību sev paturēja 100 000 gadā. Tik lieliem maksājumiem Altums nebija piekritis, fondu veidojot. Eko investors bijis nolīgts par divreiz mazāku samaksu. Altuma vadītājs pieļauj, ka Eko investors apzināti radījis strīdu par fondu vadības izmaksām, lai izvairītos no ieguldījumu atmaksas valstij.

Pavisam Garantiju aģentūra investora fondā ir ieguldījusi vairāk kā trīs miljonus eiro. No šīs summas esot atgūti vien 250 000. Pūķis sola, ka nauda būšot, drīz fonds pārdošot pēdējo aktīvu, jau pieminētās akcijas Eco Baltija, tad samaksās valstij. Tomēr Altums nav drošs, vai no šī darījuma saņems savu daļu. Kopā ar procentiem tie būtu 4,8 miljoni. Pēdējā gada laikā fonda pārvaldnieks uzņēmums Eko investors no miljoniem vērta uzņēmuma ir kļuvis par čaulu.

2016.gada sākumā Eko investora aktīvi bija 3,3 miljoni eiro. gada beigās tikai 1,3 miljoni. Šobrīd vērtība vēl samazinājusies. Agrāk uzņēmumam bija meitasuzņēmumi un biroju ēka Pārdaugavā. Šī ēka tagad ir nonākusi cita Tamuža uzņēmuma īpašumā.

Viesturs Tamužs ir uzņēmējs, kas izveidojis atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu Latvijas Zaļais Punkts. Bijs aktīvs sabiedriskajā dzīvē. Piedalījies Ingūnas Sudrabas partijas No sirds Latvijai veidošanā. Pēc Artusa Kaimiņa partijas KPV.LV bijušā valdes locekļa Ilmara Poikāna ziņām Tamužs bijis šīs partijas sponsors. Strādājis Valsts prezidenta Andra Bērziņa ekonomikas konsultatīvajā padomē.

Tamužs ir sašutis par to, ka žurnālisti cilā viņa darījumus ar Altumu. Viņaprāt, tā esot kaitniecība.

Bet to taču varēja darīt iepriekš 2016.gadā, kad pārdeva Diamedu, tur varēja proporcionāli sadalīt. Klausieties, kas jūs tāds esat, ka gribat mani mācīt biznesu taisīt. Un kādā sakarā mēs vispār runājam?

Bet vēl nav skaidrs, kādēļ to māju Dārzu ielā 2 vajadzēja uz citiem uzņēmumiem tagad novirzīt, jo tas rada arī Altumam aizdomas, ka notiek tā kā līdzekļu aizplūšana, lai nebūtu ko piedzīt. Nū, Pūpola kungs! Jūs nekad neesat pārdevis māju vai dzīvokli vai kaut ko tādu?

Finanšu institūcija Altum nu plāno vērsties policijā.

Eiropas krāpšanas un finanšu noziegumu izmeklēšanas aģentūra OLAF bija pamanījusi, ka fonda pārvaldnieki ieguldījuši Eiropas naudu uzņēmumos, kuros paši ieinteresēti. Tā esot rīkojies Tamuža biznesa partneris, kādu laiku otrā Eko fonda vadītājs Māris Simanovičs, kurš reizē bija arī valdes priekšsēdētājs uzņēmumā Eco Baltia. Par šo gadījumu OLAF Latvijas finanšu institūcijai Altum pērn likusi atmaksāt 200 000 eiro. Arī šo summu Altum vēlas piedzīt no Eko investora.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu