«Latvenergo»: Siltumenerģijas tirgus nākotnes analizē Latvijā būtiski ņemt vērā Skandināvijas pieredzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Analizējot siltumenerģijas tirgus nākotni Latvijā, būtiski ņemt vērā Skandināvijas pieredzi, aģentūrai LETA pavēstīja AS «Latvenergo» ražošanas direktors Māris Kuņickis.

«Katrā valstī ir atšķirīgi tirgus modeļi. Progresīvās siltumapgādes sistēmas, kādas ir Skandināvijā, virzās uz ikstundas un dienas izsoles modeli, piemēram, Dānijā un Zviedrijā darbojas ikstundas izsole, Igaunijā - nedēļas cenas izsole. Skandināvijā ienāk arī lokāli mazi siltumapgādes atklātie tīkli, kur iedzīvotājiem ir atļauts pieslēgties ar savu siltuma ražošanas iekārtu un lieko saražoto siltumenerģiju nodot tīklā,» skaidroja Kuņickis.

Pēc viņa teiktā, Eiropas lielvalstis virzās uz decentralizāciju tāpēc, ka attīstās tehnoloģijas un mazie lokālie ģeneratori, piemēram, saules paneļi, vēja stacijas, siltumsūkņi, sniedzot iedzīvotājiem iespēju mājvietās nodrošināt savu siltumapgādi.

«Savukārt nākotnē lielajiem centralizētajiem ražotājiem galvenais izaicinājums būs strādāt konkurētspējīgi līdzās ar mazajiem ražotājiem, jo neviens likums neuzspiedīs iedzīvotājam pirkt centralizēto siltumapgādi, ja viņš pats varēs saražot siltumu par zemāku cenu. Vienīgais dzinējspēks ir visiem kopā cīnīties par iespējami zemāko cenu. Pasaulē arī elektroenerģijas tirgū jau ienāk mazie lokālie elektroenerģijas ražošanas tīkli un vienības, kuri savā starpā nodrošina pirkšanas un pārdošanas platformas,» pauda energokompānijas ražošanas direktors.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu