Ašeradens: Nav valstij naudas, lai izbeigtu OIK sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts rīcībā nav tādu resursu, lai izbeigtu elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmu, šodien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Vaicāts par iespējām izbeigt obligātā iepirkuma sistēmu, Ašeradens šādu iespēju noraidīja, pamatojoties uz tiesiskās paļāvības principu un valsts finansiālajām iespējām.

«Valsts ir uzņēmusies saistības, noteiktā kārtībā dodot komersantiem tiesības izveidot objektus un saņemt atbalstu. Tiesiskā paļāvība uzņēmējiem paredz valsts atbalstu,» stāstīja ministrs.

Gadījumā, ja valsts lemtu par obligātā iepirkuma sistēmas pārtraukšanu, valdībai būtu jāatrod finanšu resursi, lai šīs saistības atpirktu.

«Patlaban valdības rīcībā nav tik lieli resursi, lai atpirktu šīs saistības,» piebilda Ašeradens.

Kopumā elektroenerģiju ražojošās stacijas atbalstu saņems desmit gadus no brīža, kad koģenerācijas elektrostacijas vai atsevišķas šīs stacijas jauda tiek nodotas ekspluatācijā ar sistēmas operatora izdotu atļauju pieslēgt to sistēmai.

Līdz šim pieņemts 1031 lēmums par tiesību piešķiršanu pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai saņemt garantētu maksu par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošajiem datiem, 2016.gadā elektroenerģijas ražotājiem izmaksātā atbalsta summa bija 237 miljoni eiro.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā par iespējamu krāpniecību ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā ipeirkumā secināja, ka «Sadales tīkls» ir maldinājis EM par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par iespējamām neatbilstībām vairākās koģenerācijas stacijās, EM izveidotā Kontroles grupa īstenoja pirmo astoņu koģenerācijas elektrostaciju ārkārtas elektrostacijas pārbaudes laika periodā no šā gada 17.oktobra līdz 23.oktobrim.

Šajās pārbaudēs Kontroles grupa ir inspicējusi astoņas elektrostacijas paredzētās atrašanās vietas un ar tiesu izpildītāja palīdzību fiksējusi faktisko stāvokli saistībā ar koģenerācijas elektrostacijas esamību un tās darbību,

kā arī pārbaudījusi «Sadales tīkla» rīcībā esošo dokumentāciju par attiecīgajām elektrostacijām.

Kontroles grupa veica pārbaudes uzņēmumos SIA «Briedis būve», SIA «Madonas eko», SIA «Tektus», SIA «M parks», SIA «E Strenči», SIA «Elektro Rīdzene», SIA «E Seda» un SIA «Rīgas Enerģija».

«Notikušās pārbaudes apliecina, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijas elektrostacijās šobrīd nenotiek un pamatoti ticams, ka elektroenerģija tikusi ražota vienīgi uz 72 stundu pārbaudes laiku,» secina EM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu