Vāc parakstus par «Rīgas namu pārvaldnieka» likvidēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Denacionalizēto māju īrnieku tiesību biedrība "Ausma" sākusi parakstu vākšanu par SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) darbības pārtraukšanu, liecina vietnē ""www.manabalss.lv" publiskotā informācija. Biedrības pārstāvji aicina parakstīties par RNP centrālo struktūrvienību darbības pārtraukšanu, atstājot dzīvojamo māju apsaimniekošanu esošo teritoriālo namu pārvalžu kompetencē.

Viņi pamato, ka uzturot RNP, nelietderīgi tiek izšķiesti rīdzinieku naudas līdzekļi, par ko viņi esot pārliecinājušies māju naudas ienākumu un izdevumu tāmēs. Skaidrots, ka plašus rīdzinieku naudas izšķērdēšanas faktus savulaik konstatējusi arī Valsts kontroles revīzija.

RNP māju apsaimniekošanu ir uzsācis ar iekšējo Rīgas domes Dzīvojamo māju pārvaldīšanas līgumu. Taču iniciatīvas autori norāda, ka šī likuma norma esot formāla, jo RNP darbība nav saskaņota ar speciālajiem likumiem par dzīvokļu īpašnieku kopības tiesībām.

Tāpat, «Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā» esot noteikts, ka pārvaldnieka pienākums slēgt līgumu par piesaistītā zemesgabala lietošanu iestājas tikai tad, kad RNP tās ir piešķīruši dzīvokļu īpašnieku kopība. «Taču tā kā māju apsaimniekošana notiek bez dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarojuma, uzskatāms, ka minētais Rīgas domes lēmums un RNP darbība ir ārpus likuma,» pamato biedrība «Ausma».

«RNP ar savu darbību nevis atvieglo apsaimniekošanu, bet rada neizpratni, kad, kura laikā, kurā gadījumā un pie kā vērsties vajadzības gadījumā, un saskarsme ar RNP darbiniekiem faktiski nav iespējama. Esam pārliecinājušies, ka dzīvokļu īpašniekiem tiek liegta pieeja naudas līdzekļu uzkrājumu un tēriņa izsekošanai, proti, RNP amatpersonas izmanto apstākli, ka dzīvokļu īpašnieki ir dezorganizēta masa. Viņi nespēj izsekot dzīvokļu naudas uzkrājumu plūsmai un izmantošanai, nav pieejas pie dokumentiem, nav pietiekamas grāmatvedības un/vai juridiskās sagatavotības vērtēt RNP darbības aktus un protokolus par darbu izpildi un citu līgumu saturu,» teikts iniciatīvā.

Iesnieguma autori norāda, ka likvidējot RNP darbību, samērā lielai rīdzinieku daļai, kuru mājas ir Rīgas domes bilancē, izbrīvētos daudzi miljoni rīdzinieku dzīvojamo māju uzkrāto naudas līdzekļu, ko varētu novirzīt svarīgām māju uzturēšanas vajadzībām un samazināt maksājumus.

Iniciatīvas realizēšanai nepieciešams savākt 5000 iedzīvotāju parakstu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu