Pārsteigums? Aplokšņu algas visbiežāk saņem vadītāji un direktori

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Visbiežāk konstatēto aplokšņu algu saņēmēju profesiju pārliecinošs līderis ir vadītāji, direktori, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pētījuma dati.

Kā vēsta laikraksts «Dienas bizness», šāda statistika pārsteigusi vairākus aptaujātos uzņēmumu vadītājus.

Viens no izskaidrojumiem varot būt, ka tie, kas saņem «aplokšņu algas», esot «zicpriekšnieki» - personas, kuras tikai izpilda kāda cita pavēles un paraksta dokumentus, un vajadzības gadījumā arī būs tie, kuri sēdēs cietumā.

Vēl viens izskaidrojums varētu būt tāds, ka uzņēmuma valdes locekļi paši ir arī uzņēmuma īpašnieki un sev darba algas vietā saņem nodokļu ziņā daudz izdevīgākās dividendes, par kurām pašlaik ir jāmaksā 15% UIN un 10% liels IIN, nevis daudz dārgākie darbaspēka nodokļi - IIN 23% plus valsts obligātās sociālās apdrošināšanas maksājums 34,09% apmērā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar VID datiem, 2015.gadā profesijas, kurās visbiežāk tika konstatēti aplokšņu algu saņēmēji, bija: valdes loceklis - 24 138 darba ņēmēji, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs - 16 663 darba ņēmēji, kravas automobiļa vadītājs - 13 905 darba ņēmēji, valdes priekšsēdētājs - 7868 darba ņēmēji.

Nozares, kurās ir lielākais aplokšņu algu īpatsvars ir tirdzniecības un būvniecības nozares vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, MUN režīmā absolūts rekordists ir programmēšanas nozare.

VID izpēte liecina, ka, piemēram, ēku būvniecības nozarē aplokšņu algu īpatsvars ir 26%, specializētajos būvdarbos - 30,7%, operācijās ar nekustamo īpašumu - 31,9%, mazumtirdzniecībā - 23,8%, automobiļu un motociklu vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā - 29%, sauszemes transportā - 27,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu