«Telia» vecākais viceprezidents: Viens no variantiem ir pārdot visas LMT un «Lattelecom» daļas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lukas Balandis /LETA

Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma «Telia Company» («Telia») viens no iespējamajiem rīcības variantiem ir visu savā rīcībā esošo SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un «Lattelecom» daļu pārdošana, ja ar Latvijas valdību netiks panākta skandināvu uzņēmumu apmierinoša vienošanās par LMT un «Lattelecom» turpmāko darbību, sacīja «Telia» vecākais viceprezidents Roberts Andersons.

Viņš uzsvēra, ka pirms tālāko darbību izvērtēšanas «Telia» vēlas saņemt oficiālu paziņojumu no Latvijas puses un piebilda, ka «Telia» pamatmērķis nav Latviju pamest. «Esam šeit jau daudzus gadus un vēlamies šeit palikt, tomēr, tas var notikt tikai tad, ja spēsim sasniegt savus mērķus,» sacīja Andersons.

Kā vienu no iespējamajiem variantiem, ja «Telia» tīkama vienošanās netiks panākta, viņš minēja «Telia» daļu pārdošanu. Uzņēmums tādā gadījumā būtu ieinteresēts pārdot visas savas daļas abos Latvijas uzņēmumos.

Turpmākos lēmumus «Telia» pieņems drīz, tas ir dažu nedēļu jautājums, solīja Andersons.

Viņa vērtējumā valdības lēmums bijis iracionāls un politisks, kas pieņemts pat pēc ekspertu darba pie tā, kāda varētu būt LMT un «Lattelecom» nākotne.

Kā ziņots, valdība šodien nolēma neatbalstīt LMT un «Lattelecom» apvienošanu. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) žurnālistiem sacīja, ka Ministru kabinets šodien pieņēma politisku lēmumu pretēji Ekonomikas ministrijas piedāvātajam risinājumam - sākt sarunas ar partneri «Telia» par iespējamu abu uzņēmumu apvienošanu, valstij iegūstot 51% kapitāldaļu.

Ministrs norādīja, ka turpināsies sarunas ar «Telia» par tālāko sadarbību, lai nodrošinātu uzņēmumu spēju tālāk strādāt. Pēc viņa teiktā, viena uzņēmuma darbība patlaban ir ļoti apgrūtināta, jo kompānijas padomei ir grūti pieņemt lēmumus. Iecerēts ar «Telia» meklēt kādus kompromisus. Vienlaikus ministrs atzina, ka patlaban «Telia» tālākie soļi vēl nav zināmi, tomēr partneris jau iepriekš paudis neapmierinātību ar pastāvošo situāciju. «Visticamāk, viņi meklēs risinājumus, lai izietu no šīs situācijas ārā, neizslēdzot arī iespēju, ka viņi varētu pārdot akcijas,» sacīja Ašeradens. Gadījumā, ja valstij būs jālemj par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz «Telia» akcijām, valdība to vērtēs.

«Telia» iepriekš brīdināja Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un «Lattelecom», varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos.

«Telia» grupas uzņēmumiem «Sonera Holding» un «Telia Company» pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij «Latvijas Radio un televīzijas centra» un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder «Telia» un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam «Lattelecom».

Latvijas valstij PA personā pieder 51% «Lattelecom» kapitāla daļu, bet «Telia» grupas kompānijai «Tilts Communications» - 49%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu