Oktobrī dzīvot kļuvis dārgāk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri patēriņa cenas pieaugušas par 0,7%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2016.gada oktobri - inflācija bija 2,8% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus arī pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī audzis par 2,8%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, precēm cenas pieauguša par 1,1%, bet pakalpojumiem cenas samazinājušās par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri precēm cenas augušas par 2,8%, bet pakalpojumiem - par 2,9%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām oktobrī salīdzinājumā ar septembri bija cenu pieaugumam apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1%. Dārgāki bija svaigi dārzeņi, maize, sviests, piens, mājputnu gaļa, žāvēta sālīta vai kūpināta gaļa. Savukārt lētāks bija siers un biezpiens, konditorejas izstrādājumi, kā arī gaļas izstrādājumi.

Turpinoties ziemas sezonas apģērbu nonākšanai tirdzniecībā, apģērbiem cenas mēneša laikā palielinājās par 4,4%, bet apaviem - par 4,9%.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā sadārdzinājās par 0,9%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+2,2%), rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums salīdzinājumā ar septembri bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, tabakas izstrādājumiem, barībai lolojumdzīvniekiem. Savukārt cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, viesnīcu pakalpojumiem.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada oktobrī, salīdzinot ar 2016.gada oktobri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, atpūtas un kultūras grupai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,3%. Cenas pieauga pienam, piena produktiem, sviestam, sieram un biezpienam, jogurtam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, svaigiem augļiem, svaigiem dārzeņiem, olām, olīveļļai, kartupeļiem, šokolādei, kafijai un konditorejas izstrādājumiem. Savukārt cenas samazinājās cukuram un makaronu izstrādājumiem.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 1,9%. Dārgāka bija siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri sadārdzinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai (+5,6%). Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,2%, ko ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, daiļliteratūras grāmatām, laikrakstiem un žurnāliem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,6%, ko veidoja autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem,kā arī ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās apģērbiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,3%, bet gada inflācija bija 2,9%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, septembrī auga par 2,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu