Nākamajā gadā Latvijā vidējā bruto darba samaksa varētu sasniegt 1000 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Nākamajā gadā Latvijā vidējā bruto darba samaksa varētu sasniegt 1000 eiro, ceturtdien, iepazīstinot ar jaunāko «Swedbank» ekonomikas apskatu, sacīja bankas galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

«Ja man pavasarī vēl likās - diez vai tas 2018.gadā notiks, jo algu kāpums šogad, visticamāk, tik straujš nebūs, (..) tad pašlaik izskatās, ka nākamajā gadā - uz Latvijas 100 gades svinībām - vidējā alga oficiāli būs tie 1000 eiro,» sacīja Kazāks, piebilstot, ka šāds vidējās bruto darba algas lielums tiks sasniegts tad, ja pasaulē nenotiks nekas negatīvs.

Jaunākajā bankas ekonomikas apskatā arī atzīmēts, ka Latvijas ekonomikas izaugsme 2017.gada pirmajos trijos ceturkšņos ir bijusi gan plaša, gan strauja - audzis gan eksports, gan investīcijas, gan mājsaimniecību patēriņš. Ekonomikas sentiments turpina uzlaboties, bet kreditēšana vēl arvien ir vārga.

«Negatīvās demogrāfiskās tendences un ekonomikas izaugsmes radītais pieprasījums pēc darbiniekiem turpina karsēt darba tirgu un strauji audzēt algas. Komplektā ar minimālās algas celšanu vidējās bruto algas kāpums nākamgad būs ap 9%. Solīts makā krīt - uz Latvijas simtgadi strādājošo vidējā bruto darba samaksa sasniegs 1000 eiro,» teikts apskatā, piebilstot, ka darbaspēka nodokļu mazināšanas ietekmē neto algas augs straujāk.

Pēc bankas ekspertu piebilstā, daļa oficiālās algas kāpuma būs legalizācijas efekts, un patiesais vidējās bruto algas pieaugums varētu būt ap 6-7%.

«Algu kāpums būs straujāks par cenu kāpumu - mājsaimniecību pirktspēja augs. Darba tirgus un algu kāpums būs biznesa cikla karstākais punkts - algu kāpums pavilks uz augšu cenas, bet cenu kāpumam tiešas un spēcīgas ietekmes uz algu kāpumu, visticamāk, nebūs, un tāpēc destruktīvu algu-cenu spirāli neredzēsim,» piebilsts apskatā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Swedbank» ir paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 4,2% līdz 4,7%. Tāpat banka paaugstinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi nākamajam gadam no 4% līdz 4,2%, bet 2019.gadam IKP pieauguma prognoze saglabāta 3,2% apmērā.

Savukārt gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam Latvijā saglabāta 2,9% līmenī, kamēr nākamajam gadam tā paaugstināta no 2,8% līdz 3,5%, bet 2019.gadam - no 2,2% līdz 2,5%.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu