Pasaulē astoņu gadu laikā zemākais pieprasījums pēc zelta

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šī gada pēdējā ceturksnī pieprasījums pēc zelta noslīdējis zemākajā punktā pēdējo astoņu gadu laikā, paziņojusi Pasaules Zelta padome (World Gold Council - WGC). Ekonomisti paredz, ka zems pieprasījums pēc zelta turpināsies visu šo gadu, vēsta «Reuters».

Kopējais pieprasījums samazinājies par 9% līdz 915 tonnām, kas ir vājākais kopš 2009.gada trešā ceturkšņa, vēsta WGC.

Gada griezumā WGC prognozē zelta pieprasījumu no 3900-4000 tonnām, salīdzinājumā ar 4347 tonnām 2016.gadā. Pieprasījums pēc zelta nav bijis zemāks par 4000 tonnu gadā kopš 2009.gada.

Indijā, kas kopā ar Ķīnu, ir līderes zelta patēriņā pasaulē, bija vērojams zems zelta pieprasījums pēc jaunā preču un pakalpojumu nodokļa ieviešanas šī gada jūnijā, norāda WGC.

Pēc kopējām prognozēm gada griezumā Indijā pieprasījums noturēsies 650-750 tonnu apmērā. Ķīnā tas varētu būt ap 850-950 tonnām.

Savukārt Turcijā pieprasījums pēc zelta uzlecis par 73% līdz 25,4 tonnām šajā ceturksnī, lai gan pēdējos ceturkšņos tas bija zemāks. Tam iemesls varētu būt tirdzniecības pieaugums starp Turciju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Savukārt Krievijas zelta rezerves pieaugušas līdz 164 tonnām gadā, kas ir par divām trešdaļām vairāk nekā Turcijā.

Tāpat pieaudzis zelta pieprasījums tehnoloģiju jomā, ņemot vērā pieprasījumu pēc atmiņu mikroshēmām, kas tiek izmantotas augstākās klases viedtālruņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu