11 TPP valstis arī bez ASV nolemj virzīt uz priekšu brīvās tirdzniecības līgumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ADRIAN WYLD / TT NYHETSBYRÅN

11 Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis, kuras parakstījušas Klusā okeāna reģiona brīvās tirdzniecības līgumu (TPP), sestdien nolēmušas virzīt uz priekšu līgumu arī pēc ASV paziņojuma par izstāšanos no tā.

Kopīgā paziņojumā 11 TPP parakstījušās valstis Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samitā Vjetnamas pilsētā Danangā pavēstīja, ka vienojušās par līguma «galvenajiem elementiem».

11 valstu tirdzniecības ministri atzina, ka būs nepieciešamas turpmākas sarunas, lai panāktu pilnīgu vienprātību par jauno līgumu, kas nosaukts par Visaptverošo un progresīvo Klusā okeāna reģiona partnerību (CPTPP).

Japānas sarunu delegācijas vadītājs Tosimitsu Motegi paziņoja, ka pārējās valstis labprāt redzētu ASV atkārtotu pievienošanos brīvās tirdzniecības līgumam.

«Šoreiz visas 11 valstis ir gatavas piedalīties, un tas būs ļoti spēcīgs pozitīvs signāls Savienotajām Valstīm un citām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm,» viņš uzsvēra.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc stāšanās amatā janvārī paziņoja, ka izstājas no TPP.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija atbalstīja TPP, kam, pēc tās domām, būtu jāveido tirdzniecības noteikumi 21.gadsimtam un jālīdzsvaro Ķīnas augošā ekonomiskā ietekme.

Lai gan līgums tika parakstīts jau 2015.gadā, tas nav stājies spēkā.

TPP bija parakstījušas 12 valstis - Austrālija, ASV, Bruneja, Kanāda, Čīle, Japāna, Malaizija, Meksika, Jaunzēlande, Peru, Singapūra un Vjetnama. Tās veido aptuveni 40% pasaules ekonomikas.

Bez ASV šis bloks veido tikai 13,5% pasaules kopprodukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu