Asociācija: Nebanku kreditētāji jaunos aizdevumos šogad varētu izsniegt 570-590 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nebanku kreditētāji jaunos aizdevumos šogad varētu izsniegt 570-590 miljonus eiro, intervijā sacīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

«Ekonomikā vērojama izaugsme, cilvēki ir pārliecināti par savu darbavietu un ienākumiem. Tā rezultātā iedzīvotāji ir arī gatavāki kādam lielākam pirkumam. Tādēļ var prognozēt, ka arī šogad līzinga tirgus augs. Nebanku aizdevēju izsniegtajiem hipotekārajiem aizdevumiem procenta likmes joprojām ir lielākas nekā bankām, bet šī starpība vairs nav tik liela kā kādreiz. Tādēļ arī hipotekārajiem aizdevumiem varētu būt pieaugums. Arī patēriņa segmentā noteikti būs pieaugums. Tādēļ es prognozēju, ka šogad jaunie kredīti tiks izsniegti robežās no 570 līdz 590 miljoniem eiro,» teica Āboltiņš.

Viņš arī norādīja, ka pēdējo gadu laikā kredītu atmaksas kvalitāte ir būtiski uzlabojusies.

«Te ir nianses, ja mēs runājam par tiešsaistes patēriņa aizdevumiem līdz 30 dienām. Ja tas līdz noteiktam datumam tiek atmaksāts, tad uzņēmumu bilancēs tas neparādās, savukārt, ja aizdevums netiek atdots, tad tā izstrādes laiks var būt divi trīs gadi. Līdz ar to šāds aizdevums stāv uzņēmumu bilancē un, salīdzinot ar ilgāka termiņa aizdevumiem - hipotekārajiem kredītiem vai līzingu, vai patēriņa aizdevumu ar garāku atmaksas grafiku -, šķiet, ka patēriņa aizdevumu ar atmaksas termiņu līdz 30 dienām kvalitāte ir zemāka. Tādēļ mēs asociācijā vērtējam savu biedru izsniegto aizdevumu kvalitāti konkrētā termiņā, un aizdevumu rādītājs bez kavējumiem ir 90-92%. Tas ir ļoti labs rādītājs patēriņa aizdevumu segmentam. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) atskaitēs mēs redzam, ka patēriņa aizdevumu, kuri tiek piešķirti klātienē, kvalitāte ir 82-85%, bet tur ir aizdevumi, kuri tiek izsniegti uz ilgāku periodu. Savukārt tiešsaistes patēriņa aizdevumu segmentā mēs redzam rādītāju 72%. Tas uzreiz rada priekšstatu, ka kvalitāte ir sliktāka. Taču, ja mēs ņemam vērā arī pārskata periodā izsniegtos un atmaksātos aizdevumus, tad kvalitāte ir identiska,» pauda Āboltiņš.

Jautāts, kādēļ kredītu atmaksas kvalitāte ir uzlabojusies, asociācijas vadītājs atzīmēja, ka tostarp to veicinājusi klientu precīzāka izvērtēšana. «2016.gadā stājās spēkā grozījumi likumā, kuri ierobežoja procentu likmju pieaugumu, un uzņēmumi nopietni investē maksātspējas vērtēšanas procesos,» viņš teica.

Tāpat Āboltiņš atzīmēja, ka pagājušajā gadā atteikumi klientiem, kuri no jauna vēlējās saņemt tiešsaistes patēriņa aizdevumu, veidoja 65%, bet šogad pirmajā pusgadā šis rādītājs bija 69%.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu