Atbalsta 5% PVN likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem un dārzeņiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), paredzot samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

PVN samazināto likmi 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemēros uz laiku no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Skatot šo likumprojektu, komisija noraidīja deputātu ierosinājumus, kas rosināja mainīt šo ieceri vai paplašināt samazināts PVN likmes piemērošanu. Piemēram, komisija noraidīja Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikumu samazināto PVN likmi 12% apmērā piemērot maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam.

Tāpat atbalstu neguva frakcijas «No sirds Latvijai» priekšlikums samazināto PVN likmi piemērot arī pienam, krējumam, paniņām, rūgušpienam, kefīram un citiem fermentētiem vai skābpiena produktiem, nearomatizētiem, bez augļiem, riekstiem un kakao, kuros nav cukura un citu saldinātāju piedevu, sviestam un maizei. Komisija neatbalstīja arī šīs frakcijas piedāvājumu par samazināto PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot alkoholiskos dzērienus.

Komisijā atbalstu neguva arī Vitālija Orlova (S) ierosinājumu PVN likmi 5% apmērā noteikt kompensējamiem medikamentiem.

Tikmēr deputāts Ints Dālderis (V/Par!) mudināja atteikties no ieceres par samazināto PVN Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Komisija Dāldera priekšlikumus noraidīja.

Patlaban PVN likums nosaka, ka Latvijā ir viena PVN samazinātā likme 12% apmērā. Šī PVN samazinātā likme patlaban jau tiek piemērota pārtikas piegādēm, konkrētāk, zīdaiņiem paredzēto specializēto pārtikas produktu piegādēm. Savukārt pārējai pārtikai tiek piemērota PVN standartlikme 21% apmērā.

Savukārt ar grozījumiem likumā tiek ieviesta PVN samazinātā likme 5% apmērā tādām pārtikas produktu piegādēm, kas ir svaigi augļi ogas un dārzeņi, tostarp mazgāti, mizoti, lobīti, griezti, un fasēti, bet nav termiski apstrādāti vai kā citādi apstrādāti, piemēram, saldēti, sālīti, kaltēti.

Likuma grozījumi ir saistīti ar nākamā gada valsts budžetu. Galīgajā lasījumā Saeima par likumprojektu plāno lemt 22.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu