Valdība atbalsta ar nodokļu reformu saistītās izmaiņas IIN piemērošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valdība otrdien atbalstīja ar 2018.gadā gaidāmo nodokļu reformu saistītas izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanā.

Valdība skatīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos «Likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» normu piemērošanas kārtība». Kā skaidro ministrija, tie izstrādāti, lai nodrošinātu vienveidīgus un viennozīmīgi izprotamus Saeimā pieņemtā likuma «Grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli«» tiesību normu piemērošanas principus.

Ar grozījumiem tiek noteikts, ka sākot ar 2018.gada 1.janvāri, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliek izložu un azartspēļu laimestus, kuru vērtība pārsniedz 3000 eiro.

Grozījumi paredz arī ar nākamā gada 1.janvāri dividendes neaplikt ar IIN, ja tās ir apliktas ar uzņēmumu ienākuma nodokli saskaņā ar Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumu.

Atbilstoši Kultūras ministrijas sniegtajai informācijai, kā arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē nolemtajam, noteikumi paredz labvēlīgākus apstākļus atsevišķiem autoratlīdzību saņēmējiem, nosakot, ka turpmāk no autoratlīdzības jeb honorāra summas būs atskaitāmi attaisnotie izdevumi 50% apmērā. Izņēmums būs no autoratlīdzības summas par literāriem darbiem būs atskaitāmi attaisnotie izdevumi 25% apmērā.

Ņemot vērā, ka, lai saņemtu likumā noteiktos IIN atvieglojumus attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, ar 2018.gada 1.janvāri tiek pagarināts dzīvības apdrošināšanas līguma darbības minimālā termiņa periods no pieciem uz desmit gadiem.

Saistībā ar to, ka sākot ar 2018.gada 1.janvāri tiek ieviesta IIN progresīvā likme, noteikumos, vienveidīgas situācijas izpratnei, tiek iekļauts skaidrojums un piemēri par nodokļa piemērošanas un aprēķināšanas kārtību atsevišķās iespējamās situācijās. Noteikumos ir skaidrotas situācijas, kurās maksātājs taksācijas gada laikā saņem tikai ienākumu, kas nav algota darba ienākums un, kurā maksātājs vienlaicīgi saņem gan algota darba ienākumu, gan arī pensiju. Tāpat ir arī skaidrota progresīvās likmes piemērošana algota darba ienākumam gan mēneša, gan gada griezumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu