EP jaunie noteikumi palīdzēšot cīņai pret krāpniekiem internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņēma noteikumus, kuri turpmāk Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm palīdzēs efektīvāk cīnīties ar krāpniekiem, kuri uzdarbojas tiešsaistes iepirkšanās portālos, informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

EP deputāti pieņēmuši ES mēroga noteikumus labākai patērētāju aizsardzībai un ātrākai negodīgu tirgotāju apturēšanai un turpmāk dalībvalstu varas iestādēm būs plašākas pilnvaras atklāt un apturēt patērētāju tiesību pārkāpumus tiešsaistē.

Jaunie noteikumi novērsīs trūkumus, ko rada atšķirīgie patērētāju aizsardzības mehānismi

Turpmāk valstu iestādēm būs pilnvaras pieprasīt informāciju no domēnu reģistriem un bankām, lai identificētu negodīgus tirgotājus, veikt pārbaudes pirkumus un nepieciešamības gadījumā iegādāties preces un pakalpojumus, izmantojot citu identitāti, uzdot dzēst digitālu saturu vai liegt tam piekļuvi, ja ar citiem līdzekļiem nav iespējams novērst nelikumīgu rīcību, piemērot naudassodus, kā arī informēt patērētājus par iespējām pieprasīt kompensāciju.

Eiropas Komisija koordinēs rīcību gadījumos, kad pārkāpums nodara vai varētu nodarīt kaitējumu patērētājiem vismaz divās trešdaļās dalībvalstu, skarot vismaz divas trešdaļas ES iedzīvotāju.

Viena no Parlamenta prasībām sarunās ar ES Padomi bija pēc iespējas plašāka patērētāju organizāciju iesaiste. Tā kā šādām organizācijām informācija bieži ir pieejama agrāk nekā varas iestādēm, tās spēlēs būtisku lomu, ziņojot par iespējamiem pārkāpumiem.

EP pārstāvji norādīja, ka jaunie noteikumi stiprinās un uzlabos visu patērētāju tiesību aizsardzībā iesaistīto pušu sadarbību, padarot vieglāku uzraudzību un pārrobežu pārkāpumu novēršanu. Tāpat tiks radīts efektīvs mehānisms cīņai ar negodīgiem tirgotājiem kā tiešsaistē, tā bezsaistē.

Kopumā 2014.gadā 37% tiešsaistes veikalu un ceļojumu, izklaides, apģērba, elektronikas un patērētāju kredītu iegādes vietņu tika konstatēti patērētāju tiesību pārkāpumi.

Likumprojekts vēl jāapstiprina ES Padomei un tam jāstājas spēkā 24 mēnešus pēc apstiprināšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu