LRA: Reizniece-Ozola deputātiem izvairīgi atbildējusi par jauno kases aparātu sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Sarunā ar Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakciju finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) esot izvairīgi atbildējusi uz deputātu jautājumiem, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

Parlamentārieši pēc sarunas secinājuši, ka modernas un drošas online kases aparātu sistēmas tuvākajos gados nebūšot. Pārrunājot 2018.gada budžeta jautājumus un kases aparātu ieviešanas procesu, finanšu ministre esot atzinusi, ka kases aparātu ieviešanā esot nepilnības un pašlaik atbildīgie strādājot pie to novēršanas. Politiķe arī esot solījusi sniegt rakstiskas atbildes par šo situāciju.

Ministre esot piekritusi, ka jānoskaidro atbildīgie par sertifikāciju un drošību. «Diemžēl deputātiem neizdevās saņemt konkrētu atbildi par personām, kuras virzījušas kļūmīgo kases aparātu reformu, ministre tikai atsaucās uz to, ka turpina realizēt jau agrāk pieņemtus lēmumus, tādējādi netieši atzīstot savu nespēju ietekmēt pat neloģiski un nepamatoti virzītus procesus,» norāda LRA pārstāvji.

Deputāts Edvards Smiltēns sarunas laikā minēja, ka rodas iespaids par lobēšanu atsevišķu personu interesēs ar nolūku iedzīvoties uz reformas rēķina, kamēr valstiska ieguvuma nav, jo joprojām iespējama iejaukšanās kases aparātos. Sarunas laikā noskaidrojās, ka agrāk plānotā online sistēmas ieviešana, kura potenciāli izslēgtu jebkādu krāpšanos ar datiem, pašlaik ir apturēta un nav zināms, kad tā varētu tikt ieviesta, jo "ministre nespēja sniegt konkrētu atbildi arī uz šo jautājumu, pavēstīja apvienībā.

Kā ministrei atgādināja parlamentārietis Mārtiņš Šics (LRA), ņemot vērā, ka kases aparātos izmantotais papīrs paaugstina onkoloģisko saslimšanu risku, jārēķinās, ka palielināsies šo pacientu skaits. Uz deputāta uzdoto jautājumu, vai ir atbilstoši ieplānoti budžetā arī lielāki izdevumi, atbilde netika saņemta, informēja Verners.

Tikšanās laikā izskanējuši pārmetumi, ka joprojām ir novērojams Valsts ieņēmumu dienesta «terors» attiecībā pret uzņēmējiem. Finanšu ministre esot norādījusi uz cilvēkfaktora ietekmi un atzina, ka vēl esot daudz darāmā, kā arī apsolīja uzklausīt konkrēto uzņēmumu problēmas individuāli.

«Nolūks panākt to, lai Latvijā strādājošajiem tiktu palielinātas algas, konceptuāli būtu vērtējams pozitīvi, tomēr tas rada arī nopietnus draudus bezdarba pieaugumam, īpaši Latgalē. LRA deputātu izteiktais ierosinājums paaugstināt neapliekamo minimumu neguva finanšu ministres atsaucību, kura visai nepārliecinoši aizbildinājās ar ES direktīvām, kaut arī daudzās Eiropas valstīs gan neapliekamais minimums, gan nodokļu slogs mazajām algām ir krietni mazāks nekā Latvijā,» teikts politiskā spēka paziņojumā.

«Mēs noteikti sekosim līdzi tam, vai tiešām Finanšu ministrijas prezentācijā deklarētais princips «konsultē vispirms» tiks ievērots un lūgsim uzņēmējus, lai viņi sniedz informāciju par precedentiem. Esam gandarīti, ka ministre ir ieklausījusies LRA viedoklī un jau vakar Latvijas Tirgotāju asociācijai apsolījusi meklēt risinājumu tam, kā realizēt jauno kases noteikumu prasības, neapturot uzņēmuma darbību un neliekot uzņēmējiem pašlaik veikt liekus ieguldījumus nepiemērotas tehnikas iegādei. Diemžēl tikšanās laiks bija ierobežots un joprojām neatbildētu jautājumu ir daudz, tādēļ esam pieņēmuši lēmumu, ka nepieciešama vēl atsevišķa tikšanās ar VID vadību, tāpat arī gaidīsim Finanšu ministrijas rakstiski solītās atbildes,» pauž LRA frakcijas un valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu