Lietuvā nosaka stingrākus sodus par izvairīšanos no nodokļu nomaksas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Seims otrdien pēc prezidentes Daļas Grībauskaites ierosinājuma noteicis stingrākus sodus par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Prezidentes rosinātos grozījumus Lietuvas kriminālkodeksā atbalstījuši 66 deputāti, pret tiem balsojis viens, bet 20 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Saskaņā ar šiem grozījumiem persona, kas sniegusi nepatiesus datus par saviem ieņēmumiem, peļņu, īpašumiem u.c., tādējādi cenšoties izvairīties no nodokļu nomaksas vairāk nekā 3800 eiro apmērā, var tikt sodīta ar naudassodu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem. Šobrīd maksimālais soda apmērs ir brīvības atņemšana uz trim gadiem.

Par mēģinājumu izvairīties no nodokļu nomaksas vairāk nekā 28 500 eiro apmērā vai attiecīgu darbību organizētā grupā draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Kriminālatbildība un brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem pašreizējo triju gadu vietā draudēs arī par vilcināšanos iesniegt deklarācijas, atskaites vai citus dokumentus jau pēc attiecīga atgādinājuma saņemšanas, ja nomaksājamo nodokļu summa sasniedz 3800 eiro. Šī robeža krasi pazemināta - līdz šim tā bija 19 000 eiro. Savukārt par tādas summas pārsniegšanu turpmāk var tikt piespriesta brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem.

Kā, iesniedzot šos grozījumus, pavasarī skaidroja prezidentes administrācija, bīstamības un valstij nodarītā kaitējuma ziņā noziegumi nodokļu nomaksas jomā pielīdzināmi īpašuma izkrāpšanai, taču sodi ir krietni vieglāki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu