Saeima noraida opozīcijas pieprasījumu Ašeradenam saistībā ar subsidētās enerģijas ražošanas pārraudzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien noraidīja «Saskaņas» deputātu pieprasījumu ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) par situāciju ar subsidētās enerģijas ražošanas pārraudzību.

Opozīcijas deputāti uzsver, ka Ekonomikas ministrija (EM) nav spējusi sniegt deputātiem skaidru atbildi, ko tā ir paveikusi, lai īstenotu subsidētās elektroenerģijas ražošanas pārraudzību - «vai un kā tā ir tikusi īstenota sabiedrības, nevis atsevišķu komersantu interesēs».

Opozīcijas pārstāvji arī uzskata, ka EM paustie apgalvojumi par turpmāk plānotajām darbībām ir «neskaidri, juceklīgi un savstarpēji pretrunīgi».

Politiķi ir bažīgi, ka EM darbība saistībā ar subsidētās elektroenerģijas ražošanu līdz šim ir bijusi atsevišķu komersantu interesēs, nevis vērsta, lai rūpētos par sabiedrības interesēm. Tāpat deputātiem ir bažas, ka EM «cenšas slēpt iespējamās pretlikumīgas darbības» šajā jomā.

Lai kliedētu šīs bažas, deputāti pieprasīja ekonomikas ministra skaidrojumu un atbildes par situāciju ar subsidētās enerģijas ražošanas pārraudzību.

Šo dokumentu iepriekš noraidīja arī Saeimas Pieprasījumu komisija.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja EM, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš Pieprasījumu komisijas sēdē noraidīja vairāku opozīcijas deputātu pausto, ka EM turpina izsniegt atļaujas komersantiem, tādējādi nodrošinot tiem tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma sistēmā.

Jau vēstīts, ka EM ziņojumā par iespējamu krāpniecību ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai OIK secināja, ka «Sadales tīkls» ir maldinājis EM par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par iespējamām neatbilstībām vairākās koģenerācijas stacijās, EM izveidotā Kontroles grupa īstenoja pirmo astoņu koģenerācijas elektrostaciju ārkārtas elektrostacijas pārbaudes laika periodā no šā gada 17.oktobra līdz 23.oktobrim.

Šajās pārbaudēs Kontroles grupa ir inspicējusi astoņas elektrostacijas paredzētās atrašanās vietas un ar tiesu izpildītāja palīdzību fiksējusi faktisko stāvokli saistībā ar koģenerācijas elektrostacijas esamību un tās darbību, kā arī pārbaudījusi «Sadales tīkla» rīcībā esošo dokumentāciju par attiecīgajām elektrostacijām.

Kontroles grupa veica pārbaudes uzņēmumos SIA «Briedis būve», SIA «Madonas eko», SIA «Tektus», SIA «M parks», SIA «E Strenči», SIA «Elektro Rīdzene», SIA «E Seda» un SIA «Rīgas Enerģija».

Notikušās pārbaudes apliecina, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijas elektrostacijās pašlaik nenotiek un pamatoti ticams, ka elektroenerģija tikusi ražota vienīgi uz 72 stundu pārbaudes laiku, secina EM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu