Aptauja: 41% iedzīvotāju par varonību uzskata spēju dzīvot Latvijas ekonomiskajā situācijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā 41% iedzīvotāju par varonību uzskata spēju dzīvot Latvijas ekonomiskajā situācijā, liecina maiznīcas SIA «Fazer Latvija» veiktā aptauja par to, ko Latvijas iedzīvotāji mūsdienās izprot ar jēdzienu «varonis».

Pētījuma rezultāti atklāj, ka nākamie populārākie varonības iemesli tiek minēti nodokļu maksāšana (40%), bērnu audzināšana (37%), rēķinu nomaksāšana (35%) un spēja profesionāli veikt savu darbu (30%).

«Pētījums atklāj, ka valsts iedzīvotājiem šābrīža dzīves apstākļi šķiet diezgan izaicinoši, liela daļa par varonību uzskata spēju izdzīvot ar sev pieejamajām finansēm. Konkrēts pierādījums tam ir gados vecāko iedzīvotāju sniegtās atbildes - rēķinu (56%) un nodokļu nomaksāšana (55%) un sevis finansiāla nodrošināšana (54%) ir mazie ikdienas varoņdarbi, kurus īpaši atzīmē un veic seniori,» sacīja «Fazer Latvija» mārketinga vadītāja Inga Jirgensone.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš piekrita, ka iedzīvotāji saredz sevi kā varoni biežāk saredz situācijās, kas saistītas ar dzīves finansiālo aspektu, tajā skaitā nodokļu un rēķinu nomaksu. «Cilvēki sevi atzīst par varoņiem situācijās, kuras mēs parasti uzskatām par ikdienišķām. Ņemot vērā šo fonu, īpaši patīkami, ka daļa iedzīvotāju tomēr spēj rast spēku palīdzēt nelaimē nonākušajiem (26%), ziedot labdarībai (16%) un veikt brīvprātīgo darbu (10%),» sacīja Kaktiņš.

Vairums jeb 58% aptaujas dalībnieku kā īpašību, kas vislabāk raksturo varoni mūsdienās, min atbildību. Tai seko gudrība - 43%, augsta morāli ētiskā uzvedība - 40% respondentu. Pētījuma dalībnieki kā svarīgas mūsdienīga varoņa īpašības izceļ arī cieņu (37%) un drosmi (37%), turpretī kā mazsvarīgāko varoņa iezīmi norāda fizisko spēku - 4%. Iedzīvotāji uzskata, ka mūsdienīgam varonim ir jābūt arī patiesam, devīgam, uzņēmīgam, neatkarīgam, savaldīgam, pieticīgam, bezbailīgam un pazemīgam.

Uz jautājumu, kuri līdzcilvēki visbiežāk sniedz iedvesmu mērķu sasniegšanai, 37% respondentu ieskatā viņus visbiežāk iedvesmo bērni, 34% - viņu partneri un dzīvesbiedri, savukārt 30% aptaujāto iedvesmojas, pateicoties draugiem. «Īpaši izteikti iedvesmu, pateicoties bērniem, gūst sievietes, savukārt vīriešus visvairāk iedvesmo viņu partneres. Jauniešus visspēcīgāk sasniegt mērķus iedvesmo viņu vecāki un vecvecāki. Pētījums apstiprina, ka ģimene vēl joprojām ir nesatricināms pamats jebkurās vētrās,» sacīja Jirgensone.

«Fazer Latvija» informēja, ka kompānija aptauju veica saistībā ar jaunās «Hero» jeb latviešu valodā «Varonis» maizes līnijas laišanu apgrozībā, kas iedvesmoja noskaidrot Latvijas iedzīvotāju uzskatus par to, kāds ir mūsdienu varonis. Aptauja veikta šā gada novembrī sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, aptaujājot vairāk nekā 1000 iedzīvotājus dažādās vecuma grupās no visas Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu