EK sola jaunus informācijas apmaiņas instrumentus cīņai pret krāpšanu PVN jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) šodien iepazīstināja ar jauniem instrumentiem, kuri palīdzēšot aizsargāt Eiropas Savienības (ES) pievienotās vērtības nodokļa (PVN) sistēmu pret krāpšanām un novērsīšot nepilnības, kuras dara iespējamu liela mēroga krāpšanu PVN jomā.

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā, jauno noteikumu mērķis ir veicināt uzticēšanos dalībvalstu vidū, lai tās varētu vairāk apmainīties ar informāciju un palielināt sadarbību starp valstu nodokļu iestādēm un tiesībaizsardzības iestādēm. Pateicoties šodien iesniegtajiem priekšlikumiem, dalībvalstis varēšot apmainīties ar būtiskāku informāciju un ciešāk sadarboties šādu darbību apkarošanā.

EK «vispiesardzīgākās aplēses» liecinot, ka krāpšana PVN jomā rada vairāk nekā 50 miljardu eiro ieņēmumu zaudējumus gadā. Tā ir nauda, kas būtu jāizmanto publiskajiem ieguldījumiem slimnīcās, skolās un autoceļu infrastruktūrā, uzsver EK. «Paradīzes dokumenti» ir kārtējo reizi atklājuši, kā var izmantot nodokļu apiešanas shēmas, lai palīdzētu turīgām privātpersonām un uzņēmumiem apiet ES noteikumus PVN jomā un izvairīties no savas nodokļu daļas godīgas maksāšanas. Arī jaunākie ziņojumi liecina, ka ar PVN saistītas krāpšanas shēmas var izmantot noziedzīgu organizāciju, tai skaitā teroristu, finansēšanai.

Kā uzsver EK, lai gan dalībvalstu nodokļu iestādes jau apmainās ar noteiktu informāciju par saimniecisko darbību un pārrobežu tirdzniecību, šī sadarbība lielā mērā ir atkarīga no informācijas manuālas apstrādes. Tajā pašā laikā ES tiesībaizsardzības iestādēm netiek sistemātiski nodota PVN informācija un izlūkdati par organizētās noziedzības bandām, kuras ir iesaistītas visnopietnākajos krāpšanas gadījumos PVN jomā. Nodokļu iestādes un tiesībaizsardzības iestādes valstu un ES līmenī arī savstarpēji nekoordinē izmeklēšanas, un tādēļ šīs strauji mainīgās noziedzīgās darbības pašlaik netiek pietiekami ātri izsekotas un novērstas.

EK domā, ka, pateicoties šodien iesniegtajiem priekšlikumiem, tikšot stiprināta dalībvalstu sadarbība, un tās varēs ātrāk un efektīvāk novērst krāpšanu PVN jomā, tai skaitā krāpšanu, kas notiek tiešsaistē. Kopā šie priekšlikumi ievērojami stiprināšot spēju izsekot krāpniekus un noziedzniekus, kuri iedzīvojas, zogot nodokļu ieņēmumus, un pret viņiem cīnīties.

Tiesību aktos noteiktie svarīgākie pasākumi būšot dalībvalstu sadarbības stiprināšana, sadarbība ar tiesībaizsardzības struktūrām, svarīgas informācijas apmaiņa par importu no valstīm ārpus ES un informācijas apmaiņa par automobiļiem.

Dalībvalstu sadarbības stiprināšanas ietvaros šodien iesniegtais priekšlikums paredz tiešsaistes sistēmas ieviešanu informācijas apmaiņai «Eurofisc» - ES krāpšanas apkarošanas ekspertu tīklā, kas jau darbojas. Šajā sistēmā dalībvalstis varēs apstrādāt, analizēt un revidēt datus par pārrobežu darbībām, lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku un precīzāku riska novērtējumu.

Savukārt sadarbībā ar tiesībaizsardzības struktūrām tiks atvērti jauni saziņas un datu apmaiņas kanāli nodokļu iestāžu un Eiropas tiesībaizsardzības iestāžu starpā par pārrobežu darbībām, kuras rada aizdomas par krāpšanu PVN jomā. Sadarbībā ar Eiropas iestādēm valstu iestāžu sniegto informāciju varēs salīdzināt ar informāciju no sodāmības reģistriem, datubāzēm un citu Eiropola un OLAF rīcībā esošu informāciju, lai identificētu patiesos krāpšanā vainīgos un viņu tīklus.

Tāpat tikšot uzlabota informācijas apmaiņa starp nodokļu un muitas iestādēm par konkrētām muitas procedūrām, kuras pašlaik dara iespējamu krāpšanu PVN jomā. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, informācija par ienākošajām precēm tiks izplatīta nodokļu un muitas iestādēm visās dalībvalstīs un tiks stiprināta šo iestāžu sadarbība.

Arī auto tirdzniecība dažreiz ir saistīta ar krāpšanu, jo PVN jauniem un lietotiem automobiļiem piemēro atšķirīgi. Mazlietotus vai jaunus automobiļus, kuru pilna cena ir apliekama ar nodokli, var pārdot kā lietotus auto, kuriem tikai peļņas daļa ir apliekama ar PVN. Lai novērstu šādu krāpšanu, Eurofisc ierēdņiem tiks nodrošināta piekļuve citu dalībvalstu transportlīdzekļu reģistrācijas datiem.

Šie tiesību aktu priekšlikumi tagad tiks iesniegti Eiropas Parlamentam apspriešanai un Padomei pieņemšanai, norādīja pārstāvniecībā.

«Pārrobežu krāpšana PVN jomā ir svarīgs iemesls, kā dēļ rodas nodokļu ieņēmumu zaudējumi ES un dalībvalstu budžetā. Pateicoties šodien iesniegtajam priekšlikumam, tiks stiprināta dalībvalstu un ES līmenī strādājošo iestāžu sadarbība ar mērķi efektīvi risināt šo problēmu un uzlabot nodokļu iekasēšanu,» teica EK priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Savukārt Ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī uzsvēra, ka «Paradīzes dokumenti» ir vēlreiz parādījuši, kā daži savā labā izmanto ES PVN noteikumu paviršu piemērošanu un nesodīti maksā mazāku PVN nekā citi. Viņš vērsa uzmanību, ka krāpšana PVN jomā var būt finansējuma avots noziedzīgām darbībām, tajā skaitā terorismam.

«Šādas krāpšanas apkarošanai ir nepieciešama daudz efektīvāka informācijas apmaiņa valstu kompetento iestāžu starpā nekā pašlaik notiekošā, un, pateicoties šodien iesniegtajiem priekšlikumiem, tā būs iespējama. Piemēram, ES krāpšanas apkarošanas ekspertu tīklam «Eurofisc» būs pieejami citu dalībvalstu transportlīdzekļu reģistrācijas dati, un tas palīdzēs likvidēt vienu no būtiskiem krāpšanas avotiem PVN jomā saistībā ar jaunu automobiļu pārdošanu pretstatā lietotiem auto,» norādīja Moskovisī.

Ar ierosinātajiem pasākumiem tiek pildīti jaunas, galīgas un vienotas ES PVN zonas pamatprincipi, kurus ierosināja 2017.gada oktobrī, un rīcības plāns PVN jomā «Ceļā uz vienotu ES PVN zonu», ko iesniedza 2016.gada aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu