Mums šeit nav ko zaudēt – latvieši par iespēju lasīt sēnes Īrijā un pelnīt 2000

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijas sēņu audzētāju kooperatīva organizētajā informatīvajā seminārā Jēkabpilī bija pulcējušies vairāki desmiti interesentu ne vien no pilsētas, bet arī apkārtējiem novadiem un pilsētām un pat Rīgas. Semināra laikā atklājas, ka Īrijā nopelnīt varot pat 2 tūkstošus eiro uz rokas, ja ātri un ražīgi strādā. Interese no apmeklētājiem liela, un daudzi jau uzrakstījuši un iesnieguši savus CV, cerot, ka tiks izvēlēti sēņu lasīšanai.

Andris, kuru sastopam pasākumā, stāsta, ka Jēkabpilī vairs neesot vajadzīgi darbinieki vecumā pēc 50 gadiem. Ja ir darbs gaterī, tad tur meklējot jaunus un fiziski spēcīgus vīriešus. Tagad Andris izmēģinās veiksmi nokļūt Īrijā, jo tas ir izdzīvošanas jautājums un neesot jau vairs ko zaudēt.

Savukārt Valdis ir bez darba jau kopš 2013. gada. Vaicājot, kā iztiek, atklāj, ka vāc metāllūžņus pagalmos, bet tur jau arī vairs neesot ko darīt. Uzņēmēji bieži saka, lai gaida, kad atbrīvosies piemērota darbavieta, taču, cik ilgi tad varot gaidīt. Valdis arī ir viens no tiem, kas iesniedzis savu CV un cer, ka tiks pieņemts sēņu audzētavā, jo jābrauc tur, kur var naudu dabūt.

Gados jaunākais Andris ieradies ziņkāres mākts. «Darbu atrast Jēkabpilī var, taču šeit šodien stāsta par pilnīgi citādākiem darba apstākļiem. Ja šeit kāds piedāvātu ko līdzīgu kaut par pusi zemāku algu, nekā piedāvā šodien, noteikti paliktu,» atklāj jaunais vīrietis. Viņš ieskicē vēl vienu problēmu, ar ko pats saskāries, ka ir ļoti grūti atrast dzīvesvietu Jēkabpilī.

Šobrīd Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) Jēkabpils filiālē kopā kopā reģistrēti 1537 bezdarbinieku. Filiāles vadītāja Svetlana Zujeva informē, ka šobrīd reģistrētas vairāk nekā 200 vakanču, taču darba devēji meklē speciālistus – traktoristus, auto vadītājus, elektriķus, santehniķus, proti, šīs darba vietas paredzētas kvalificētiem darbiniekiem. Un ļoti daudz kas ir atkarīgs no paša cilvēka, vai viņš šo darbu vēlas un vai viņam ir dotību vai nav, tai pat laikā viņa neslēpj, ka palīgstrādnieki ir zemi atalgoti Jēkabpils pusē.

Decembrī šādas informatīvas tikšanās notiks vēl četrās pilsētās – Rēzeknē, Alūksnē, Balvos un Gulbenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu