EK piedāvā ieviest ES ekonomikas un finanšu ministra amatu un izveidot Eiropas Monetāro fondu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) piedāvā ieviest Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu ministra amatu, savukārt Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) aizstāt ar Eiropas Monetāro fondu (EMF), paredz šodien Briselē žurnālistiem prezentētais EK piedāvājums Eiropas ekonomikas un monetārās savienības (EMS) padziļināšanai.

EK sagatavotajā EMS ceļakartē ir vairākas iniciatīvas. Viena no tām paredz ieviest EMF, kas tiks veidots uz ESM bāzes. Paredzams, ka jaunā fonda finansiālā un institucionālā struktūra tiks saglabāta, tostarp nacionālo parlamentu lomu būtisku jautājumu risināšanā. Jaunais fonds turpinās atbalstīt grūtībās nonākušas ES dalībvalstis.

Vēl viens priekšlikums paredz izveidot Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu. Plānots, ka minētais ministrs būs EK viceprezidents, Eirogrupas vadītājs, kā arī viņš pārraudzīs EMF darbu.

Iecerēts, ka Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs pārstāvēs ES intereses gan starptautiski, gan iekšējā tirgū. EK ir pārliecināta, ka šāds jauns amats stiprinās caurredzamību un demokrātiju ES un eirozonas ekonomikas politikas izstrādē.

Plānots, ka ES dalībvalstis par jaunā ministra amatu varētu vienoties līdz 2019.gada vidum, lai šo amatu varētu iekļaut nākamās EK sastāvā.

Eiropas Ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī šodien preses konferencē sacīja, ka EK uzdevums ir stiprināt demokrātiju ES dalībvalstīs un Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amats būs viens no šādiem instrumentiem.

«Jaunais ministrs būs EK viceprezidents un Eirogrupas vadītājs, turklāt viņam būs jāatskaitās Eiropas Parlamentam, ko Eirogrupas vadītāji līdz šim nav praktizējuši. Ja patlaban Eirogrupa lemj četrās sienās, tad pieņemtie lēmumi nav tādi, kādi tie būtu, ja tos kontrolētu Eiropas Parlaments,» uzsvēra eirokomisārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu