Banku analītiķi novembrī Latvijā sagaida patēriņa cenu kāpumu 0,1-0,3% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri varētu būt pieaugušas par 0,1-0,3%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas 2017.gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri varētu būt augušas par apmēram 0,1%, kas nozīmē, ka gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri - patēriņa cenas palielinājušās par 2,7%.

«Sagaidāms, ka novembrī patēriņa cenu pārmaiņās būs novērojamas līdzīgas tendences kā dažos iepriekšējos mēnešos. Gada inflācijas temps novembrī, visticamāk, turpinās gana gausi sarukt un būs aptuveni 2,7%. Pie šāda gada inflācijas tempa sagaidāms, ka novembrī mēneša laikā patēriņa cenas pieaugs minimāli - par apmēram 0,1%. Nelielo pieaugumu novembrī noteiks galvenokārt degvielas cenu kāpums, augot naftas cenām, un pārtikas cenu palielinājums,» teica Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,2-0,3%, tādējādi gada laikā patēriņa cenām pieaugot par 2,8-2,9%.

«Būtiskāko ietekmi uz inflāciju novembrī, sagaidāms, noteiks pārtikas un apģērbu un apavu cenu svārstības. Neliels kāpums ir sagaidāms pārtikas cenām, bet apģērbiem un apaviem cenas kritums. Siltumenerģijas cenas nemainījās, bet minimāls kāpums varētu uzrādīties degvielai. Neliels kāpums sagaidāms arī pakalpojumiem,» sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām novembrī paziņos piektdien, 8.decembrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,7%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2016.gada oktobri - inflācija bija 2,8% apmērā. Vienlaikus arī pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī auga par 2,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu