«Eurostat»: Latvijā trešajā ceturksnī bijusi viena no straujākajām ekonomikas izaugsmēm ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn bijis viens no straujākajiem iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» pārskatītie dati, kas apkopoti par 26 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2017.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 6,2%. Straujāka ekonomikas izaugsme minētajā laika periodā bijusi vien Rumānijā (+8,6%) un Maltā (+7,7%), bet nedaudz lēnāks kāpums nekā mūsu valstī bijis Polijā (+5,2%), Čehijā (+5%) un Slovēnijā (+4,9%).

Lietuvā un Igaunijā IKP šajā periodā palielinājies attiecīgi par 3,4% un 4,2%.

Gada izteiksmē IKP otrajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni IKP audzis par 2,8%, bet salīdzinājumā ar otro ceturksni ekonomikas izaugsme bijusi 0,8% apmērā.

Arī 2017.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu IKP pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, izņemot Dānijā, kur tas sarucis par 0,6%.

Tostarp Latvijā IKP ceturkšņa laikā audzis par 1,5%. Straujāka ekonomikas izaugsme bijusi vien Rumānijā (+2,6%) un Maltā (+1,9%), bet nedaudz mazāks pieaugums bijis Bulgārijā, Horvātijā, Kiprā un Ungārijā (visās valstīs +0,9%), kā arī Zviedrijā, Slovākijā, Austrijā un Spānijā (visās valstīs +0,8%). Igaunijas ekonomika šajā periodā augusi par 0,3%, bet Lietuvas IKP - par 0,1%.

Gan ES, gan eirozonas ekonomika šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2016.gadā augusi par 2,6%. Salīdzinājumā ar otro ceturksni IKP gan ES, gan eirozonā pieaudzis par 0,6%.

Dati par Īriju un Luksemburgu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu