«Rīgas namu pārvaldnieks» noslēdz pirmo granta līgumu par ēku atjaunošanu Rīgas vēsturiskajā centrā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» valde noslēgusi pirmo granta līgumu par divu ēku atjaunošanu Rīgas vēsturiskajā centrā - Blaumaņa ielā 21, informēja «Rīgas namu pārvaldnieks».

2017.gada oktobrī divu dzīvojamo ēku Blaumaņa ielā 21 dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēma lēmumu par ēku atjaunošanu, projektam piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu.

Plānotās projekta izmaksas ir 861 529,16 eiro, no tām attiecināmās izmaksas 506 401,83 eiro. «Rīgas namu pārvaldnieks» noslēdza granta līgumu ar AS «Attīstības finanšu institūcija Altum», kas minēto ēku atjaunošanai ļaus piesaistīt grantu (ERAF finansējumu) 50% apmērā no attiecināmajām izmaksām - 253 200,91 eiro.

«Šīs ir pirmās vēsturiskās ēkas, kurām «Rīgas namu pārvaldnieks» veiks renovāciju, tomēr esmu pārliecināts, ka šo sarakstu jau tuvākajā laikā papildinās virkne citu ēku. Veicināt dzīvojamo ēku renovāciju, izmantojot Eiropas līdzfinansējumu un citus finansējuma avotus, ir viens no prioritārajiem «Rīgas namu pārvaldnieka» uzdevumiem. Pozitīvā tendence ir tā, ka dzīvokļu īpašnieki sāk apzināties, ka šis ir pēdējais Eiropas līdzfinansējuma periods, pēdējā iespēja renovēt savu īpašumu, pilnu remontdarbu tāmi sedzot ne tikai no uzkrātajiem vai aizņemtajiem līdzekļiem,» sacīja «Rīgas namu pārvaldnieka» valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs.

Dzīvojamās mājas Blaumaņa ielā 21 ir būvētas 1910.gadā pēc arhitekta Oto Lancka projekta. Tās atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa «Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs» teritorijā un UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas «Rīgas vēsturiskais centrs» teritorijā, līdz ar to, izstrādājot dzīvojamo māju atjaunošanas projektus, bija jāņem vērā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumi attiecībā uz kultūrvēsturiskās vides saglabāšanu - ēkām jāsaglabā fasādes, logu un durvju vēsturiskais izskats, jumta forma un jāievēro virkne citu nosacījumu.

Būvdarbus veiks SIA «RCBS», būvuzraudzību nodrošinās SIA «RS Property», autoruzraudzību nodrošinās AS «Komunālprojekts», SIA «AKB Granta», SIA «GP Projektu birojs», projekta vadību nodrošinās SIA «Rīgas namu pārvaldnieks», projektu finansēs AS «Swedbank». Projektu plānots īstenot 2018.gadā.

Saskaņā ar energoaudita datiem, īstenojot dzīvojamo māju atjaunošanas projektu un plānotos energoefektivitātes pasākumus, būs iespējams sasniegt siltumenerģijas ietaupījumu apkurei 43% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu