Par godu valsts simtgadei skolēni veido Latvijas nākotnes vīziju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kirill Kukhmar/TASS/Scanpix

Neparastas ēkas, futūristiski tirdzniecības centri un citas ainas no pat gadsimtu tālas nākotnes – tādu dāvanu simtgades jubilejā no skolēniem saņēmusi Latvija. Pavisam tradicionālajā «Programmēšanas stundā» (Hour of Code) kopumā pieteicās vairāk kā 285 komandas no visas Baltijas no kurām Latvijā sacensībām reģistrējās 105 komandas, sacenšoties trīs vecuma grupās, kur katra komanda virtuālajā Minecraft vidē no 2.līdz 9.decembrim izveidoja interesantāku nākotnes vīziju.

5 līdz 11 gadu vecuma grupā uzvarēja komanda «Redstonieši» ar darbu «Latvijas Nākotne».

12 – 15 gadu veco pusaudžu konkurencē vislabāk veicās komanda «Qwerty», kuru projektā «Latvija pēc 100 gadiem» attēlots futūristisks tirdzniecības centrs Rīgas centrā. Blakus tam izveidots divu līmeņu tunelis, kura augšdaļā brauc automašīnas, bet apakšējā daļa atvēlēta gājējiem. Pats tirdzniecības centrs sastāv no vairākiem korpusiem, un katram no tiem ir citāda specializācija. Vienā atrodas veikali, otrā restorāni, trešajā biroji un tā tālāk. Žūrija šo darbu atzina par pietiekami labu, lai izvirzītu uz lielo Baltijas finālu, kur labākie darbi no trīs valstīm sacentīsies par galveno balvu – bezpilota lidaparātu.

16 līdz 18 gadu vecuma grupā uzvarēja «Simple Idea Team» ar darbu «Logistic storage». Tā ir jauniešu vīzija par to, kādas noliktavas būs Latvijā pēc 100 gadiem, un ar kādu tehniku cilvēki tajās strādās.

Savukārt Baltijas uzvarētājs šogad ir Igaunijas komanda«Öökullid», kuri izveidoja savu darbu «Nākotnes Igaunija». Savā darbā viņi parādīja, kā igauņi virzās nākotnē, no kurienes tie iegūst enerģiju un kā tie dzīvos ikdienā.

«Mūsu bērni, strādājot pie idejām, kāda Latvija varētu būt pēc 10 vai 50 gadiem, ir radījuši daudzas interesantas vīzijas. Pagaidām tās aplūkojamas vien datora ekrānā, Minecraft vidē. Dažas no tām ir piezemētākas, citas ļoti futūristiskas. Tas ir vēl viens apliecinājums, ka mūsu bērni ir ļoti radoši, un es ceru, ka kādu dienu, kad šodienas konkursa dalībnieki jau būs pieauguši, viņi realizēs savas vīzijas, uzcels izsapņotās ēkas un padarīs Latviju par vēl labāku vietu, kur dzīvot,» saka Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa.

Nevalstiskās organizācijas Look at the World un uzņēmuma Microsoft organizētā konkursa, tēma šogad bija «Dzimšanas dienas dāvana – Tava nākotnes Igaunija, Latvija un Lietuva». Konkursa darbi ir dalībnieku veltījums savai valstij 100.dzimšanas dienā.

«Šogad pasaules programmēšanas stundas Hour of Code ietvaros bērni un jaunieši dažādos vecumos, izmantojot Minecraft programmatūru, apliecināja savas spējas redzēt nākotnes Latviju. Gandarījumu rada kopējais finālistu redzējums par Latviju kā tehnoloģiski attīstītu, zināšanu sabiedrību iemiesojošu, zaļu un videi draudzīgu valsti. Valsts izglītības satura centrs augstu novērtē šo konkursu kā soli jaunas pieejas veidošanā izglītībā, kuras mērķis ir radoši, atbildīgi, domājoši, uzņēmīgi, zinoši, darbīgi un aktīvi cilvēki, kuri, sadarbojoties, veido nākotnes sabiedrību. Viss sākas ar ideju. Izglītības uzdevums ir ļaut veidoties idejām, palīdzēt tām kļūt par mērķiem un dot cilvēkiem spējas šos mērķus sasniegt,» uzskata Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Iesniegtos darbus izvērtēja žūrija, kurā darbojās Kultūras ministrija Valsts sekretārs Sandis Voldiņš, Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks, LIKTA prezidente Signe Bāliņa, Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa, Squalio valdes priekšsēdētājs Sandis Kolomenskis, kā arī Maija Obrumāne no Microsoft Student Partner Microsoft Latvia.

Starptautiskā «Hour of Code» akcija norisināsies jau vairākus gadus norisinās decembra sākumā, un tajā piedalās vairāk nekā 100 miljoni dalībnieku visā pasaulē. «Hour of Code» ir stundu garš interaktīvs ievads programmēšanas pasaulē, kas interesantā veidā parāda, ka jebkurš var apgūt programmēšanas pamatus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu