No 1.janvāra celsies degvielas cenas. Kā tas ietekmēs mūsu ikdienu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Pieņemtās izmaiņas, kas paredz akcīzes nodokļa celšanu naftas produktiem 2018.gadā, radīs izmaiņas degvielas cenās. Ekonomists, domnīcas «Certus» valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norāda, ka cenu palielinājums nozarēs, tostarp tirdzniecībā un citās, nebūs būtisks. «Rīgas satiksme» gan norāda, ka akcīzes celšana degvielai palielinās pašizmaksu.

Dombrovskis skaidroja - degvielas cenu kāpums nav liels - tie ir aptuveni četri centi par vienu litru degvielas. Lai saprastu, cik lielu iespaidu cenu kāpums atstās uz preces, pakalpojuma gala cenu, nepieciešams zināt, cik lielu daļu no uzņēmuma izdevumiem veido tieši degvielas cenas, klāstīja Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka parasti tieši degvielas cenas nav tās būtiskākās, kas nozīmē, ka šajā gadījumā jārunā par niecīgu cenu pieaugumu. Kā piemēru Dombrovskis minēja auto pārvadājumus.

Vienlaikus, lai šāda pakalpojuma cena palielinātos par aptuveni 2%, degvielas izdevumiem jābūt aptuveni 50% no kopējiem uzņēmuma izdevumiem, skaidroja Dombrovskis, norādot, ka pēc tiešāka viedokļa par izmaksām būtu jāvēršas pie dažādām nozarēm.

«Rīgas satiksme» norāda, ka pašizmaksa palielināsies

«Rīgas satiksmes» pārstāvis Viktors Zaķis TVNET skaidroja, ka akcīzes palielināšana ietekmēs pašizmaksu pasažieru pārvadājumiem. Viņš gan piebilda, ka par biļešu cenām lemj Rīgas dome un pašlaik šāds jautājums netiks skatīts.

Pašreizējie aprēķini norāda, ka akcīzes palielinājums, salīdzinājumā ar to, ko radīja OCTA cenas kāpums, nav tik būtisks.

Zaķis norādīja, ka akcīzes nodoklis jāmaksā visiem, tostarp «Rīgas satiksmei», līdz ar to pašizmaksas kāpums ir neizbēgams.

Saistībā ar Ministru kabineta pieņemtajiem grozījumiem likumā «Par akcīzes nodokli», kas paredz akcīzes nodokļa celšanu naftas produktiem 2018.gadā, jau no nākamā gada 1.janvāra autobraucēji jutīs izmaiņas degvielas cenās. Tās pieaugs, taču jāpiebilst, ka savulaik tās ir bijušas vēl krietni augstākas.

Pašlaik aptuveni 34% no degvielas gala cenas veido akcīzes nodoklis, tādējādi akcīzes nodokļa palielināšana tiešā veidā ietekmēs naftas produktu cenas Latvijā, TVNET norādīja degvielas tirgotājs Neste Latvija.

No 2018.gada 1.janvāra šo izmaiņu ietekmē benzīna akcīzes likme pieaugs par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas – par 3,1 centu litrā, savukārt šķidrās propāna gāzes – par 3,8 centiem litrā. Papildus akcīzes likme tiek aplikta ar PVN 21% apmērā, kā rezultātā no jaunā gada uz akcīzes pieauguma rēķina degvielas cena kāps par 4,8 centiem benzīnam, par 3,8 centiem dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei par 4,6 centiem litrā.

Savukārt no 2018.gada 1.jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu