Ekonomikas ministrija nākamā gada pirmajā pusgadā plāno veikt OIK sistēmas auditu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) nākamā gada pirmajā pusgadā plāno veikt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas auditu, trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš informēja, ka ministrija 18.decembrī sākusi publliskā iepirkuma procesu auditam par EM lēmumu pieņemšanas procesa atbilstības izvērtējumu, kuru plānots pabeigt divu mēnešu laikā. Savukārt līdz šā gada decembra beigām EM plāno sākt publiskā iepirkuma procesu pētījumam par OIK sistēmas atbilstību sabiedrības interesēm, kuru plānots paveikt sešu mēnešu laikā.

Savukārt 2018.gada pirmajā pusē tiks veiks visu vairāk nekā 400 OIK saņēmēju audits, kura laikā tiks identificētas riska jomas un tiks izstrādāti ieteikumi normatīvu pilnveidošanai. Ašeradens norādīja, ka EM sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) un Būvniecības valsts kontroles biroju jau ir sākusi izstrādāt sistēmisku risinājumu OIK staciju auditam.

SPRK ir veikusi dokumentu pārbaudi par 50 pieslēgumiem, pārbaudēs konstatējot neatbilstību noteikumu prasībās, bet tās nav sistemātiskas un sistēmas drošība nav negatīvi ietekmēta.

Tāpat Ašeradens norādīja, ka, izvērtējot sistēmu kopumā, secināts, ka uzraugošajām iestādēm trūkst instrumentu, lai kontrolētu un uzraudzītu sistēmu. Tādējādi EM virzīs grozījumus noteikumos, lai šo situāciju mainītu.

Grozījumos paredzēts noteikt, ka termiņš obligātā iepirkuma sākšanai ir trīs mēneši. Tāpat paredzēts noteikt, ka uzstādāmās jaudas slieksnis ir 50% no sākotnēji piešķirtās. Plānots arī ražošanas kvotas samazinājums atbilstoši faktiski uzstādītajai jaudai 2018.gada beigās.

Grozījumos paredzēts arī paplašināts regulējums OIK saņēmēju staciju kontrolē - trīs reizes saīsināts pārkāpumu novēršanas termiņš, tiesības EM lemt par atļaujas atcelšanu pēc atkārtotiem brīdinājumiem un par būtiskiem pārkāpumiem, kā arī kontrole bez iepriekšēja brīdinājuma.

Plānotos grozījumus plānots izsūtīt starpinstitūciju skaņošanai līdz 29.decembrim, piebilda Ašeradens.

Jau ziņots, ka Ašeradens trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» teica pēc EM izveidotās Kontroles grupas veiktajām pārbaudēm OIK saņēmējiem trijām atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijām anulētas atļaujas. Atļaujas anulētas SIA «E Strenči» Strenčos, SIA «Elektro Rīdzene» Cēsu novadā un SIA «Energo Fortis» Līvānos.

Ministrs informēja, ka kopumā no 400 Latvijā darbojošām stacijām, 40 stacijas identificētas kā problemātiskas, tostarp 20 gadījumos atklātas ļoti nopietnas problēmas. Šajos gadījumos uzņēmējiem ir uzdots sniegt paskaidrojumus. Pēc paskaidrojumu saņemšanas varēs lemt par tālākajiem soļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu