FKTK: Latvijas finanšu iestāžu konkurētspēja nostiprinās jaunā kvalitātē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Latvijas finanšu iestāžu konkurētspēja nostiprinās jaunā kvalitātē, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

«Ir signāli, kas liecina par Latvijas finanšu iestāžu konkurētspējas nostiprināšanos jaunā kvalitātē - viena no mūsu komercbankām, kas apkalpo arī būtisku daļu ārvalstu klientu jau ir atjaunojusi tiešās korespondējošās attiecības ar ASV komercbanku norēķinu veikšanai šīs valsts valūtā. Šis ir būtisks kvalitatīvs pavērsiens Latvijas finanšu sektora darbībā saskaņā ar jaunajiem atbilstības standartiem,» pauda komisijā.

Tāpat FKTK atzīmēja, ka Latvijas finanšu sektorā šogad dominēja iekšzemes klientu noguldījumi, kas 2017.gada septembra beigās sasniedza 61%. «Tāda iekšzemes/ārvalstu noguldījumu proporcija gan nav ierasta situācija Latvijas banku sektorā,» atzina komisijā.

Pēc FKTK minētā, starptautisko organizāciju, īpaši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) noteikto standartu ieviešana finanšu sektorā nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) jomā ir bijis viens no šā gada svarīgākajiem darba uzdevumiem bankās. Tostarp ir veikti riska izvērtējumi, samazināts pieļaujamais riska līmenis, un attiecīgi bankas ir atteikušās no daļas klientu, taču tās turpina rūpīgi izvērtēt klientu bāzi, kā arī veikt nepieciešamo biznesa modeļu maiņu.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš atzīmēja, ka komisijas svarīgākais uzdevums turpmāk būs nodrošināt attīstības, jaunu ideju un regulējuma līdzsvaru.

«Iepriekš liels darba uzsvars ir bijis uz to, lai mūsu finanšu institūcijas strādātu augstākā atbilstības līmenī un saskanīgi ar starptautisko labāko praksi. Tagad ir jauns posms, jo patiesi daudz ir paveikts, un pozitīvi vērtējams tieši komercbanku veikums - uzlabojot gan transakciju, gan klientu bāzes kvalitātes prasības. Ir pamatotas cerības, ka šis iesāktais darbs tikpat sekmīgi turpināsies. Mūsu kā sektora uzrauga svarīgākais uzdevums turpmāk būs nodrošināt attīstības, jaunu ideju un regulējuma līdzsvaru, tā lai uzraudzība veicinātu inovatīvu, efektīvu, un, protams, arī drošu, klientiem noderīgu pakalpojumu rašanos,» teica Putniņš.

FKTK ir autonoma iestāde, kas regulē un pārrauga Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, privāto pensiju fondu, maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu darbību. Kopumā FKTK uzrauga vairāk nekā 300 finanšu sektora dalībnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu