Gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju šķiet, ka nākamais gads būs labāks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/ TVNET

Kopumā 47% Latvijas iedzīvotāju paredz, ka 2018.gads viņiem personīgi būs labāks nekā 2017.gads, liecina šā gada decembrī veiktā pētījumu centra SKDS aptauja.

Līdzīgi kā citos kopš 1999.gada veiktajos mērījumos, prognozējot savu personīgo nākotni, iedzīvotāji šogad ir krietni optimistiskāki nekā domājot par valsti. Tikai 4% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 31% domā, ka tas būs tāds pats kā 2017.gads. Tas ir lielāks optimisms, nekā pagājušā gada nogalē paustais, kad 43% prognozēja, ka nākamais gads viņiem personiski būs labāks, 9% domāja – ka sliktāks, bet 31% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā 2016.gads.

Arī prognozējot savu personīgo nākotni, šogad decembrī vērojams vēsturiski vismazākais pesimistu īpatsvars (4%), kopš tika uzsāktie regulārie gada beigu noskaņojumu mērījumi. Līdzīgi zems pesimisma līmenis bija vērojams pirms diviem gadiem – 2015.gada nogalē, kad 5% iedzīvotāju paredzēja, ka nākamais gads viņiem personīgi būs sliktāks.

Vēsturiski vispesimistiskākās personīgas nākotnes prognozes Latvijas iedzīvotāji sniedza 2008.gada nogalē, kad tikai 18% iedzīvotāju paredzēja, ka nākamais gads viņiem personīgi būs labāks par aizejošo, bet 36% prognozēja, ka tas būs sliktāks. Lai gan nedaudz labāka, tomēr vēl aizvien ļoti pesimistiska bija arī 2009.gada nogale, kad 22% iedzīvotāju prognozēja, ka viņiem personīgi nākamais gads būs labāks par aizejošo, bet 31% paredzēja, ka tas būs sliktāks. Savukārt visoptimistiskāk Latvijas iedzīvotāji savā personīgajā nākotnē raudzījušies 2004.gada nogalē, kad 56% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads viņiem personīgi būs labāks par aizejošo, bet tikai 9% – ka sliktāks

Savukārt iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds Latvijai varētu būt nākamais gads, liecina par optimisma pieaugumu, salīdzinot ar atbildēm, kādas par tuvāko nākotni tika sniegtas pagājušā gada nogalē. Prognozējot, vai Latvijai 2018.gads būs labāks, sliktāks vai tāds pats kā 2017.gads, kopumā 31% iedzīvotāju paredz, ka tas būs labāks, tikai 7% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 46% domā, ka tas būs tāds pats kā 2017.gads.

Salīdzinot ar pagājušā gada nogalē veiktās aptaujas rezultātiem, kopumā 26% iedzīvotāju prognozēja, ka 2017.gads Latvijai būs labāks, 16% domāja, ka sliktāks, bet 43% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā tobrīd aizejošais – 2016.gads.

Aptauja liecina, ka šā gada nogales pesimistu īpatsvars (7%) ir vēsturiski vismazākais kopš 1999.gada, kad tika uzsākti regulārie gada beigu noskaņojumu mērījumi. Vēsturiski vispesimistiskākās nākamā gada prognozes valstij Latvijas iedzīvotāji sniedza 2008.gada nogalē, kad tikai 11% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet 52% paredzēja, ka tas būs sliktāks. Lai gan nedaudz labāka, tomēr vēl aizvien ļoti pesimistiska bija arī 2009.gada nogale, kad 12% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet 43% paredzēja, ka tas būs sliktāks.

Savukārt visoptimistiskāk Latvijas iedzīvotāji nākotnē raudzījušies pagājušās desmitgades pirmajā pusē, kad 2002.gada un 2004.gada nogalēs attiecīgi 42% un 43% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet tikai 11% un 13% – ka sliktāks.

Atbilstoši aptaujas rezultātiem, gada nogalē 22% iedzīvotāju šo gadu Latvijai novērtē kā labāku, 13% uzskata, ka tas ir bijis sliktāks, bet 59% domā, ka tas bijis tāds pats kā iepriekšējais.

Salīdzinot ar SKDS aptauju, kas veikta 2016.gada nogalē, minētie vērtējumi ir uzlabojušies. Pirms gada pozitīvas atbildes sniedza par pieciem procentpunktiem mazāk iedzīvotāju – 17% iedzīvotāju 2016.gadu Latvijai vērtēja kā labāku par iepriekšējo, bet 24% to vērtēja kā sliktāku, kas ir krietni vairāk nekā šā gada nogalē iegūtie 13% negatīvo vērtējumu. Kopumā šā gada nogalē iegūti pēdējā desmitgadē pozitīvākie vērtējumi.

Vēsturiski vissliktākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2009.gada nogalē, kad kopumā tikai 4% iedzīvotāju 2009.gadu Latvijai vērtēja kā labāku nekā iepriekšējo, bet 79% - kā sliktāku.

Savukārt vēsturiski vislabākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2003.gada nogalē, kad kopumā 35% aptaujāto uzskatīja, ka 2003.gads Latvijai bijis labāks par iepriekšējo, bet tikai 13% – ka sliktāks. Tāpat ļoti pozitīvu vērtējumu saņēma 2006.gads, kad 34% uzskatīja, ka tas ir bijis labāks, bet 17% – ka sliktāks par iepriekšējo gadu.

SKDS aptauja veikta no šā gada 1.decembra līdz 14.decembrim. Tās laikā kopumā aptaujāti 1003 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu