«Conexus Baltic Grid» līdz 10.janvārim jāiesniedz SPRK iesniegums tā sertificēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram AS «Conexus Baltic Grid» atbilstoši Enerģētikas likumam līdz 10.janvārim Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jāiesniedz pieteikums tā sertificēšanai un atbilstībai likuma prasībām, kas paredz, ka uzņēmuma akcionāru vidū nedrīkst būt ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem saistītas personas, pavēstīja SPRK pārstāvji.

(10.-12.rindkopā pievienots «Conexus Baltic Grid» komentārs.)

Līdz ar to pēc iesnieguma saņemšanas SPRK varēs novērtēt, vai uzņēmums atbilst likuma prasībām vai neatbilst.

SPRK pārstāvji norādīja, ja tiks konstatēts, ka «Conexus Baltic Grid» neievēro Enerģētikas likumā noteiktās prasības, SPRK varēs ierosināt administratīvo lietu, lai izvērtētu pieļauto pārkāpumu. Līdz ar to SPRK būs jāizdara lietderības apsvērumi un jāvērtē gan pārkāpuma izdarīšanas faktiskie un tiesiskie apstākļi, gan pārkāpuma izdarīšanas iemesli, objektīvi izvērtējot apstākļus, kas bija par pamatu pārkāpuma izdarīšanai.

«Par konkrētu sodu vai sankciju piemērošanu patlaban vēl nevar lemt, jo sākumā ir jāizvērtē «Conexus Baltic Grid» iesniegtā informācija par komersanta atbilstību,» atzina SPRK.

Atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajam SPRK, konstatējot pārkāpumu, var pieņemt vienu vai vairākus no šādiem lēmumiem - uzlikt pienākumu noteiktā termiņā nodrošināt attiecīgo likuma prasību ievērošanu, izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 10% no dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma, bet ne mazāk kā 300 eiro.

Atbilstoši enerģētikas nozari reglamentējošajiem tiesību aktiem SPRK ir tiesīgs saukt pie atbildības vienīgi regulējamus komersantus, nevis to akcionārus, valdes locekļus vai kādas citas personas. Līdz ar to konkrētajā gadījumā SPRK lēmuma adresāts varēs būt vienīgi «Conexus Baltic Grid».

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām «Conexus Baltic Grid» bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Tādējādi līdz 2017.gada beigām «Conexus Baltic Grid» akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā «Gazprom», «Itera Latvija» un «Uniper Ruhrgas International GmbH» («Uniper»).

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar «Uniper» par tai piederošā 18,31% «Conexus Baltic Grid» akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par SIA «Itera Latvija» piederošo akciju iegādi. Tās iegādājās valstij piederošais uzņēmums «Augstsprieguma tīkls». Savukārt par «Gazprom» akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to «Gazprom» pieder 34,1% «Conexus Baltic Grid» akciju, kamēr 29,06% pieder «Marguerite Gas», 34,36% - «Augstsprieguma tīklam», bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

«Conexus Baltic Grid» pārstāvji aģentūrai LETA sacīja, ka kompānija pilda visas saistības un šobrīd gatavo nepieciešamo dokumentāciju, kas jāiesniedz SPRK 10.janvārī sertificēšanas procesa sākšanai. Tāpat ir pieprasīta informācija no esošajiem akcionāriem, veikts IT audits un citi nepieciešamie sagatavošanās darbi.

Uzņēmuma pārstāvji arī uzsvēra, ka patlaban jau 65,9% akciju pieder ar dabasgāzes ieguvi un tirdzniecību nesaistītiem uzņēmumiem. Tāpat ir veiktas izmaiņas uzņēmuma padomē, kurā vairs nedarbojas «Gazprom» pārstāvji, kā arī ir izveidota jauna uzņēmuma valde.

Kompānija «Conexus Baltic Grid» nevar komentēt akcionāra darījumus, taču atzīmēja, ka saskaņā ar uzņēmuma statūtu 9.4.punktu «Gazprom» ir tiesīgs vienīgi saņemt dividendes un likvidācijas kvotu. «Gazprom» nav kontroles uzņēmumā «Conexus Baltic Grid».

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie «Conexus Baltic Grid» akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1.janvāra ir zaudējuši balsstiesības šajā uzņēmumā.

«Conexus Baltic Grid» dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no «Latvijas gāzes» nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. «Conexus Baltic Grid» ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu