Noziedznieki atsakās no «Bitcoin», dodot priekšroku «privātākām» kriptovalūtām

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Pasaulē populārākā digitālā valūta «Bitcoin» pakāpeniski zaudē savu agrāko un uzticamāko atbalstītāju un lietotāju – noziedznieku – atbalstu. Noziedzības pasaule ar vien vairāk atsakās no «Bitcoin» lietošanas, tā vietā dodot priekšroku citām kriptovalūtām, vēsta aģentūra «Bloomberg».

Viena no šādām valūtām ir «Monero», kas ir izstrādāta veidā, lai to gandrīz nebūtu iespējams izsekot. «Monero» pēdējo mēnešu laikā ir piedzīvojusi strauju popularitātes pieaugumu, ko atspoguļo arī šīs kriptovalūtas straujais vērtības kāpums.

«Bitcoin» popularitātes samazināšanās daļēji skaidrojama arī ar to, ka vairākas tiesībsargājošās institūcijas pasaulē gatavojas sākt lietot programmatūru, kas uzrauga cilvēkus, kas izmanto «Bitcoin». Tā rezultātā tiek apgrūtināti noziedznieku centieni legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus vai izmantot «Bitcoin» citu noziedzīgu darījumu veikšanai.

Tiesībsargājošo institūciju aktivitāšu rezultātā pēdējo mēnešu laikā «digitālajā pagrīdē» ir palielinājusies tādu kriptovalūtu kā «Monero», «Ethereum» un «Zcash» popularitāte, pirms dažiem mēnešiem brīdināja Eiropas policijas birojs «Europol».

Pagājušā gada pēdējos divos mēnešos «Monero» vērtība palielinājās aptuveni četras reizes, gada beigās veidojot aptuveni 350 ASV dolārus par vienību.

Tādējādi «Monero» 2017.gada beigās kļuva par pasaulē straujāk augošo virtuālo valūtu, apsteidzot arī «Bitcoin», kuras vērtība pagājušā gada pēdējos divos mēnešos bija pieaugusi divkārt.

«Bitcoin» darījumiem ir iespējams izsekot, bet un tas apgrūtina noziedznieku aktivitātes.

Savukārt kriptovalūta «Monero», kas pastāv kopš 2014.gada, ir veidota savādāk – tā šifrē darījuma veicēju digitālās adreses, tā vietā radot viltotas jaunas adreses. Arī pašu darījumu summas tiek apslēptas.

«Monero» izstrādātāji uzsver, ka viņu mēŗkis bija radīt digitālo valūtu, kas pilnīgā aizsargā darījumu veicēju privātumu.

«Monero» izstrādātāju pārstāvis sarunā ar «Bloomberg» uzsvēra, ka viņi neatbalsta šīs valūtas izmantošanu noziedzīgos darījumos, tomēr, ņemot vērā, ka digitālā valūta ir decentralizēta valūta, nevienu nav iespējams mākslīgi atturēt no šādas valūtas lietošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu