Lietuvā no jūlija varētu palikt tikai pieci valsts uzņēmumi

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min.lt

Lietuvā no jūlija varētu palikt tikai pieci valsts uzņēmumi, trešdien paziņojis ekonomikas ministrs Virgīnijs Sinkevičs. Pēc viņa teiktā, valsts uzņēmumu skaitu paredzēts samazināt, atsakoties no valstij nesvarīgām darbības jomām un funkcijām un daļu no tām nododot tirgus ziņā.

Lietuvas valdība trešdien apsprieda Ekonomikas ministrijas izstrādāto valsts uzņēmumu reformas plānu. Galīgo lēmumu šai jautājumā paredzēts pieņemt nākamnedēļ.

«Pēc 2.jūlija valsts uzņēmuma statusu saglabātu pieci uzņēmumi. Manuprāt, būtu mērķtiecīgi turpināt šo pārskatīšanu un varbūt vispār atteikties no tāda statusa,» ministrs pēc valdības sēdes sacījis žurnālistiem.

Valdībai ieteikts uzdot Aizsardzības ministrijai līdz jūlijam iesniegt valsts uzņēmuma «Infostruktūra» pārkārtošanas plānu, bet Tieslietu ministrijai šādu plānu sagatavot valsts uzņēmumam «Mūsu amatai», kas nodarbojas ar notiesāto personu gatavošanu integrācijai darba tirgū.

Ieteikts arī līdz gada beigām pārveidot par akciju sabiedrībām piecus Satiksmes ministrijai pakļautus valsts uzņēmumus - valsts gaisa satiksmes kontroles uzņēmumu «Oro navigacija», triju Lietuvas lidostu operatorkompāniju «Lietuvos oro uostai», Klaipēdas jūras ostas pārvaldi, Iekšējo ūdensceļu pārvaldi un autoceļu uzturēšanas uzņēmumu «Keliu priežiūra», bet Finanšu ministrijai pakļauto valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāju «Turto bankas» («Īpašumu banka») līdz 2024.gada beigām pārveidot slēgtā akciju sabiedrībā.

Vienas uzņēmumu daļas funkcijas ieteikts nodot jaunveidojamām valsts iestādēm vai reorganizēt, apvienojot ar citiem uzņēmumiem, bet vēlāk daļu no tiem likvidēt.

Iecerēts, ka valsts uzņēmuma statusu saglabātu Reģistru centrs, automašīnu reģistrācijas uzņēmums « Regitra», jaunveidojams uzņēmums Valsts virsmežniecība, kurā paredzēts apvienot visas esošās virsmežniecības, uzņēmums «Ignalinos atomine elektrine» (IAE), kas nodarbojas ar 2009.gada nogalē apturētās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanas projektiem un kuram paredzēts pievienot Radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas aģentūru, kā arī vēl viens uzņēmums, kurā paredzēts apvienot divus Zemkopības ministrijas pakļautības uzņēmumus - Informācijas un lauku uzņēmējdarbības centru un Distancēto pētījumu un ģeoinformātikas centru «Gis-centras».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu